Dzięki :) Wiele osób je poleca w tej kategorii cenowej, aczkolwiek zdarzają się głosy o dość wysokim poziomie hałasu:) Myślę jeszcze o Nexen N'Fera SU1 - miał ktoś, może się wypowiedzieć?
Printable View
Dzięki :) Wiele osób je poleca w tej kategorii cenowej, aczkolwiek zdarzają się głosy o dość wysokim poziomie hałasu:) Myślę jeszcze o Nexen N'Fera SU1 - miał ktoś, może się wypowiedzieć?
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 - praktycznie bieżnik tylko wzdłuż opony.
Nie polecam na taka pogodę, minimalny podjazd mnie pokonał :D
Taki śnieżek i zostajesz w domu. Idę zmieniać koła na zimowe :P
Załącznik 226587
W zimie na jakichkolwiek letnich jeździ się kiepsko ;)
U mnie widok idento za oknem i też te same GY F1 Assy 3. Zobaczymy, jakoś się pomęczę parę dni, a jak będzie niefajnie to Giulietta żony ma jeszcze zimówki.
- - - Updated - - -
Parę lat temu, na początku października zakładałem łańcuchy żeby dojechać z miasta do domu. To było jeszcze w JTDMie, miałem letnie Micheliny Primacy HP, na szczęście nie wyjąłem z bagażnika łańcuchów po poprzedniej zimie:)
Ja założyłem teraz Dębice Presto UHP2. Po pierwszym 1000km ciężko o wnioski, ale póki co wrażenia bardzo pozytywne. Opona jest przede wszystkim cicha a na tym mi głównie zależało.
Powiem tak, że Dębica jest lepsza o niż uniwersalne lub nalewki. Zauważyłem, że opony szumią jak są zbyt szerokie. Jakiej szerokości kupiłeś?
Jeżeli kogoś interesują rankingi i porównania poszczególnych parametrów (w tym właśnie głośność), to tutaj wrzucam ranking: http://www.oponeo.pl/artykul/najleps...6-wg-kierowcow
Nie jest on może super obiektywny, ale oddaje jakieś tam nastroje związane z oponami.
Skoro nie jest obiektywny to oddaje nastroje, ale raczej w działach marketingu tych firm. Przeczytałem kawałek artykułu... Typowy bełkot o bezpieczeństwie, uprawiany przez agencje marketingowe (bo tak najłatwiej wyciągnąć kasę, bezpieczeństwu nikt nie odmówi), a skończyłem czytać w momencie gdy "Po odpuszczeniu gazu, auto bardzo powoli wytraca prędkość." a następnie "Goodyear to jeden z największych producentów opon na świecie. Wkład tej firmy w rozwój opon i motoryzacji jest ogromny."
Zastanawia mnie tylko jedno, wszyscy wiedzą, że jest to radośnie uprawiany marketing a i tak każdy myśli, że jest w tym trochę prawdy.
Potrzebuje kupić 2 szt. opon 235/40/19 lub 225/40/19. Macie jakieś opinie z własnego doświadczenia z oponach:
1. Kormoran ULTRA HIGH PERFORMANCE
2. Accelera PHI ??
Ja znowu czytałem pozytywne opinie, ale najlepiej poznać opinie kogoś kto je uzytkował. Testy też są oczywiście miarodajne. Do tej pory w "9" z letnich opon uzywałem od nowości 215/55/16 Nankang Ns2 (szybko się skończyły), 225/45/18 Nankang Ns2 i Nexen N9000 (dość głośne przy prędkościach rzędu 50-80km/h). Wszystkie bardzo dobrze radziły sobie na suchym i mokrym, ale nie należały do najcichszych.
Kormorany 235/40/19 są za ok 270zł/szt. nowe, a że pora zakupu jak zawsze jest nieodpowiednia hehe to może cena skusi (tańsze od ww. + lepsze parametry od innych, droższych opon). Dla mnie liczy się żeby opona była też cicha, a że wszystkie poprzednie dobrze sprawowały się na mokrym to przyjmuję to za standard.
Może ktoś, coś jeszcze o tych Kormoranach 235/40/19 ?
Wysłane z HUAWEI P9 lite
Jesl Nankang NS2 byl dla Ciebie dobry to masz niske wymagania i co nie założysz bedzie Ci pasowalo. Mialem komplet NS2 w 147 i byly to najgorsze opony jakie uzytkowalem. O ile na suchym ok to na mokrym tragedia. Wyceliwly z auta zanim się skonczyly. Od tamtego czasu staram sie omijać chińczyki.
Nie wiem co trzeba robić na drodze i w jaki sposób jeździć żeby uznać, że nowe, świeże Nankang NS2 są słabe na deszczu. "9" do najlzejszych i najsłabszych nie należy, a na tych oponach nigdy nie dotarłem do podbramkowej sytuacji na deszczu czy suchym.
A teraz wracając do meritum: Kormorany 235/40/19 jakieś opinie?
Wysłane z HUAWEI P9 lite
Sprzedaj tego Huaweia i kup jakieś sensowniejsze opony [emoji14]
Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Ogólnym problemem tanich opon jest ich słaba powtarzalność. Dotyczy to zresztą wszystkich tanich produktów.
Ktoś miał do czynienia z Pirelli P Zero z nowym bieżnikiem?
Załącznik 228776
witam
Przymierzam się z zakupem opon letnich na alu 17 cali
myślę o oponach Hankook , Uniroyal albo Vredenstein
mam obecnie 225/50 ale zastanawiam się nad 215/45 albo 225/45
czy będzie duza różnica w wysokości, jakiś wpływ na zużywanie zawieszenia /?? i co najważniejsze na AC ponieważ posiadam je???
A po co chcesz zmieniać rozmiar? Różnicę wysokości policz sobie w oponeo, jest tam kalkulator stosowny. Ja użytkuję Uniroyal Rainsport 3 na 18" w rozmiarze fabrycznym, są super. Na mokrym się jedzie jak na suchym. Nie miałem nigdy problemu z przyczepnością. A po zmianie hamulców na duże Brembo (4 tłoczki, tarcza 330mm) auto hamuje tak, że oczy wypadają z głowy a opony sobie z tym radzą świetnie.
kupiłem moją 159 w lipcu 2015 miała na sobie Uniroyal Rainsport w rozmiarze 225/50 R17 z 2014 roku .
W pażdzierniku jak zmieniałem na zimowe to byłem przerażony- opony slicki z jednej druty wystawały - po prostu masakra a co najlepsze zbieżność mam ok
Dlatego zastanawiam się nad zmianą rozmiaru bo opony tańsze a boje się ze 2 sezony i śmietnik.
Po 2 tygodniach czytania i kompletnym mętliku w głowie mój wybór padł na: Toyo PROXES CF2 215/55 R16 93 V
Przede wszystkim dlatego, że przynajmniej porządna opona wyhaczona za małe pieniądze (266zł szt.)
Co o tym myślicie?
Mi kiedyś jedna toyo wybuchła przy 120km/h na autostradzie :) model c1s, ale myślę że można uznać to za zdarzenie losowe :)
A co z tą oponą było nie tak? Długo na niej jeździłeś, że Ci wybuchła? Czy to była jakaś nowa opona? Generalnienie niebezpieczna sytuacja, szczególnie w przypadku gdy jedziesz na drodze z jednym pasem ruchu w jednym kierunku. Strzela opona, zjeżdżasz na przeciwległy pas i nieszczęście gotowe.
No ale tego nie przeskoczysz, nawet prezydentowi się zdarzyło. A nie każdego stać na takie opony jak te tutaj: http://www.oponeo.pl/artykul/opony-dla-bezpiecznych-aut montowane w pancernych limuzynach.
Opona była nowa, przejechała cały sezon (około 20 tys. km), a wybuchła drugiego dnia po założeniu w drugim sezonie. Dokładnej przyczyny wybuchu nie znam, jednakże można podejrzewać winę warsztatu który ją zakładał skoro wybuchła krótko po założeniu.
Wybuchł prawy przód, jechałem akurat środkowym pasem, droga prosta. Alfy nie obróciło :)
Nie wiem co myślicie ale dla mnie głupotą jest tworzenie nowego bieżnika, wypuszczając go potem z tą samą nazwą co stary. Potem tylko problemy. Jakby nie mogli dać Pzero 2 czy pZero neo. Jakkolwiek byle to odróżnić. BTW wczoraj rozwaliłem oponę bo jakiś de#il przykręcił nadkole z boku zbyt długą śrubą i mi obcierało przy ostrym skręcie, szczęście w nieszczęściu że jak wymieniałem wtyczkę od halogenów to to odkryłem.
Teraz mam letnie barumy bravurisy 3
wulkanista.pl/barum-bravuris-3hm/
Jedna jest do wymiany, zapas to jakiś chińczyk więc odpada. Pytanie czy dokupować jedną nową czy wymieniać od razu całą oś, bo ta od strony kierowcy to 3-4mm jej zostało. Więc nowa to mogłaby ściągać przy hamowaniu czy coś jak miałaby 8mm.
W weekend najechałem kołem na tę blokadę metalową do miejsca parkingowego i rozciąłem oponę.
Jakie 235/40 do 600 zł/szt. polecacie?
235/40/19 ? Ostatnio kupiłem komplet nowych Nexen Nfera SU1 (najwyższy model Nexena), chodzą po ok 500zł/szt. w rozmiarze 225/40/19 więcej minimalnie drożej może być z 235/40/19, ale są świetne - ciche dB, przy wyważaniu max 6-8g Fe wychodziło na felgę, dobrze trzymają się na suchym i na mokrym. Śmiało mogę polecić i określić je jako "najlepsze z najtańszych"
Ja zakładam teraz Pirelli P7 cent... coś tam... :) , Opony 235/40/19 tanie nie są około 800 zł sztuka, ale czytałem testy i jak ktoś duzo jezdzi to dobry wybór. Dobra trakcja, w miare niskie opory toczenia i podobno wytrzymują dosyć długo, co dla mnie jest wazne, bo po co mi opony z super trakcją, które po 20-30 tys. ( robie więcej rocznie ) będą do śmieci.
Miałem kiedyś Pirelli w Mazda 6 i byłem z nich zadowolony. Rzeczywiście dużo jeździłem. Opony stosunkowo ciche, dobrze się kleiły do szosy w pozytywnym znaczeniu tego słowa, nie wpływały przy tym na zwiększenie spalania. Ta rozmiarówka i ten model rzeczywiście trochę kosztują: http://www.oponeo.pl/dane-opony/pire...96-w#140549581 ale cóż, dobrze służą. W testach też są wysoko.
a napiszcie mi, czy przód też ściera Wam się bardziej od wewnątrz? Zbieżność mam dobrze ustawioną (chyba)...
co do opon to jeszcze mnie intryguje Uniroyal Rainsport 3. Cena dobra i przyczepność na mokrym "A"
Panowie, mam masakrycznie głośne Sunny cholerawie co, chcę to wymienić na coś klasy średniej, mam zagwostkę odnośnie profilu, bo w takim oponeo pokazje do mojego modelu 1.9 JTDm 120KM gumy 225/45/17
w sklepie dostałem info że powinno być wg. specyfikacji 225/50/17, taki profil mam też obecnie. W czym rzecz, no w cenie, bo profil 50 jest zdecydowanie droższy. ktoś ma założony pierwszy wariant? jak na tym się jeździ? co rzecze katalog AR?
225/45/17 w zupełności Ci wystarczy na profilu 50 straszny balon musi być. Różnica między tymi profilami to 22 mm na średnicy. Nie powinieneś odczuć różnicy na komforcie wg mnie.
225/50 taki profil powinien być
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Co polecacie Uniroyal Rainsport 3, Dębica Presto UHP 2 a może Barum Bravuris 3HM. Może ktoś użytkował i coś poleci. Rozmiar to 225/45/18.
Ojciec jeździ na Uniroyal Rainsport 3, chwali sobie opony że dobrze kleją tylko ścianki boczne są trochę miękkie.
Z instrukcji obsługi konkretnie.
Taki wymiar jest zalecany przez producenta. I indeks nosnosci 98
Ok, tego szukałem!
Potrzebuję bezkompromisowej opony o parametrach premium. Wybór padł na Dunlop SP SportMaxx RT. Ktoś z forumowiczów ją użytkuje? I co dziwne spotkałem tą oponę z naklejkami b,a / c,a i e,b. Czyżby różniły się zastosowaną mieszanką? Bo reszta oznaczeń jest taka sama na każdej.