jezdzil ktos na dębicach Presto UHP2? Polecacie?
Printable View
jezdzil ktos na dębicach Presto UHP2? Polecacie?
kupiłem opony dębicy 235/45/18 do tomasonów tn1 et 30. Kurcze i sam już nie wiem są w bagażniku i po pracy che je założyć tylko czy aby na pewno nie będą obcierały? Zawias seria
Felga 8"? Ja mam felgi Rondell 8" szerokości i ET38. Opony w rozmiarze 235/45R18 i jest sporo więcej niż ten 1cm luzu, więc spokojnie. :)
Tn1 et30 mają 8,5' tak na szybko patrząc w Google
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
Witam,
Jeżdżę samochodami już 13 lat i trochę opon zjezdziełem;)
Z wyższej półki polecam Pirelli p zero rosso,
Michelin pilot sport
Ze średniej Goodyear efficient grip performance
Te ostatnie używałem przez 2 ostatnie lata w poprzednim samochodzie. Ciche, dobrze lepily i zużycie na zadowalającym poziomie.
Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
Przerobiłem dunlop sp sport maxx i w porównaniu z goodyear moim zdaniem gorzej lepily i były glosniejsze
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
Rzadko się pojawiają tutaj jak i w sklepach w dobrej cenie, ale mogę polecić Vredestein Ultrac Cento. Naprawdę fajne opony, dobre na mokrej nawierzchni.
no i zamówiłem Uniroyal Rainsport 3 245/40/R19. Zobaczymy czy na wodzie są tak dobre jak piszą.
Cały czas podtrzymuję pytanie. Czy opony z przodu bardziej ścierają się Wam od wewnątrz?
(tu znalazłem coś w temacie... http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...ide-edges.html)
Jeśli szukasz opony bezkompromisowej - to Federal 595RS-R. opona o parametrach semi slick. na suchym auto nie do wyprowadzenie z równowagi (trzeba się naprawdę postarać, żeby zerwać przyczepność). Na mokrym trzeba uważać, ale jest znośnie. Do tego opona nie zużywa się w jakimś zastraszającym tempie, ale szybciej niż jakieś zwykłe dunlopy czy pirelki. sztywna boczna ściana, opona w ogóle nie kładzie się w zakrętach.
Akurat to taki sobie z semislicków, ot łatwo dostępny, budżetowy. I twardy (dlatego się nie zużywa) , do specyficznych zastosowań, na co dzień tylko kłopotliwy będzie.
Indeksy były rożne na oponie ale rozmiar ten sam. Ciekawe jak z trwałością tego dunlopa. 30tyś km dla mnie to minimum no i mam dylemat czy nie kupić nowszej wersji 2.
Trwałość bardziej zależy od tego jak jeździsz niż ile jeździsz? Przy częstych dohamowaniach, paleniu gumy wiadomo że żywotność będzie krótsza. Ja osobiście lubię bardziej dynamiczną jazdę dlatego cenię sobie twardszą mieszankę na lato. Bridgestony uchodzą za dobre pod tym względem.
Na http://www.testyopon.pl/letnich masz porównanie opon letnich również pod względem trwałości, ale również rodzaju mieszanki, stopnia zużycia, wpływie na zużycie paliwa itd.
W 159 fabryczne rozmiary opon są jakoś dziwnie dobrane, mam na lato 235/45 R18 a na zimę 215/55 R16. Jedne wydają mi się za duże, wielkie koło się robi i auto wysoko stoi drugie te na zimę są znowu za małe i wąskie do masy i mocy auta? Co sądzicie o zmianie na rozmiar 225/45 R18 na lato, a na zimę 225/55 R16?
Koledzy co sądzicie o takich gumach? Falken Azenis FK 510 https://www.oponeo.pl/dane-opony/fal...s-zr#152364073
Rozmiar jaki potrzebuję to 225/50/17" moje obecne Sunny (strasznt shit!) są k..resko głośne i pojawiają się już pęknięcia na krawędziach.
Te Falkeny mają bardzo dobre parametry, dobrze trzymają auto na mokrym i suchym, ale subiektywnie nie są aż tak ciche jak deklaruje producent (chyba 68dB). Sam ich używam.
Gdybym kupował drugi raz wziąłbym jakieś Nokiany, miałem już kilka kompletów w różnych autach i z reguły były bardzo ciche.
Ja jeżdżę od początku tego roku. Generalnie nie mam żadnych zastrzeżeń, w tej cenie bardzo dobre opony. Jedyna uwaga, że nie są tak ciche jak deklaruje etykieta, tzn. na gładkich nawierzchniach są rzeczywiście niemal bezgłośne, natomiast na szorstkim asfalcie nie są zbyt ciche. Poza tym bardzo ok.
Na temat Falkenów mam takie samo zdanie jak Bobby. Bardzo dobrze sie na nich samochod prowadzi, zarowno na suchym i na mokrym.
Tylko dosyc glosne.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kurczę, właśnie hałas jaki generują obecne gumy popchnął mnie do decyzji o wymianie ich na inne. Zakładam, że wszystko inne będzie cichsze od tych które mam obecnie, mimo to wolał bym nie wybierać czegoś co jak sugerujecie jest dosyć głośne. tej cenie mogę mieć jeszcze Uniroyale rainsport 3, co o nich myślicie? https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/...r=1/225-50-r17
Z tematu można wyczytać że Rainsport 3 to opony rewelacyjne na mokrej nawierzchni, nie są super ciche i szybko się ścierają. Z tej półki cenowej celowałbym w nowość marki Fulda czyli SportControl 2, według etykiety ciche. Miałem w poprzednim aucie SportControl pierwszej generacji i były to świetne opony.
Rainsporty mam założone w 147 GTA. Na mokrym trzymają bardzo dobrze. O ich głośności nie powiem za wiele bo Busso zagłusza wszystko[emoji3].
Ja miałem fuldy sportcontrol i były mega ciche do tego dobre właściwości jezdne i ścieralność. Teraz przeszedłem na hankook s1evo2 z racji większych felg i braku dostępności fuldy w tym rozmiarze i są glosniejsze ale za to świetnie się prowadzą więc informacje zawarte na etykiecie jednak pokrywają się z prawdą oczywiście pi razy oko bo o rzadnych badaniach nie ma tu mowy.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Ok, dzięki panowie za odzew, do wyboru mam Falkena i Uniroyal, zostanę przy pierwszej opcji, w piątek wymiana i trasa nad morze wiec zdam subiektywny raport
Goodyear Eagle F1 Assymetric 3. Ciche i świetnie trzymają. Mam je w rozmiarze 225/50/17.
W poprzednim aucie miałem Falkeny, które też miały być ciche a niestety wyły niemiłosiernie. Zamieniłem ja na Dunlop Blueresponse i nastała cisza.
Jeździłem na Uniroyalach Rainsport 3 i są sporo głośniejsze niż w/w Goodyear i Dunlop.
Ok, jednak Dunlop to górna półka, zobaczę jak będzie z Falkenami Azenis, dzisiaj zakładam
Moze cena?
To w takim razie ile dałeś za komplet??
Dunlop droższy bo pewnie z 2k z tego co widziałem? Ja dałem 1,6. Jestem względnie zadowolony jeśli idzie o generowany szum, nie jest to uciążliwe ale przyznaje że słyszalne, może gdybym miał benzynę było by do czego się przyczepić a tak klekot połączony z szumem powietrza i opon...melodia[emoji23] a Serio Falkeny fajne! dobrze trzymają auto, nie mam jeszcze wrażeń po jeździe na mokrym póki co 400 km spokojnej jazdy, zobaczymy ile posłużą. W tej cenie uważam zakup za udany
Ja mam Falkeny FK452 bodajże ( jodła) i przy obniżeniu i negatywie na kołach tragicznie głośne. W przedziale 40-70 szumią jak rozpadajace się łożyska.
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
Ja tak miałem ze wcześniejszymi jodełkami Sunny, tragedia, przy zwalnianiu i prędkości miejskiej wrażenie konających łożysk. Te Azenis są asymetryczne, jest zdecydowanie lepiej
Dębica hp2, ciche na etykiecie i ciche na drodze, jak by ich w ogóle nie było. Dobre na mokrym, podejrzanie dobre. Gorsze na sucho ale i tak jest bezpiecznie, przewidywalnie ale miałem lepsze (za to szybko znikały)
Relacja cena-jakość bardzo dobra. Jazda dynamiczna, szybka i samochód wymagający.
Polecam. Szczególnie za niski poziom hałasu i trzymaniu na mokrym.
A w jakim rozmiarze :>? Ja również mogę polecić dęby uhp 2. Cena do jakości rewelacja.
Te Dębice wspomniane , to ponoć to samo co Sava Intensa UHP - faktycznie pamiętam jak kilka lat temu ją zakładałem to komfort i cisza i po prostu przyzwoita opona na co dzień. Ale warto przebiegi robić na niej żeby się zużywała, bo drugi jeszcze nie, ale trzeci sezon w chłodniejsze dni i mokre już nie taka fajna, ot twardnieje, a później już bardzo wyraźnie.
A ten Falken Azenis bardzo fajnie w testach wypada, bym chyba brał mając kupować coś nowego , chyba że Nokian zLine byłby tańszy.
Jezdziles na UHP czy UHP 2? Bo uhp 2 wyszło w tym albo zeszłym roku jakoś