Wiecie jaki klucz potrzebny mi będzie żeby odkręcić korek górny od skrzyni bo chcę dolać archoil. Jakiś torx duży albo imbus?
Printable View
Wiecie jaki klucz potrzebny mi będzie żeby odkręcić korek górny od skrzyni bo chcę dolać archoil. Jakiś torx duży albo imbus?
[QUOTE=mamel;1883472]Wiecie jaki klucz potrzebny mi będzie żeby odkręcić korek górny od skrzyni bo chcę dolać archoil. Jakiś torx duży albo imbus?[/QUOTE
Imbus :)
Imbus 8 albo 10 teraz już nie pamiętam.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Chciałbym powrócić do tematu luzu kielicha na wejściu do mechanizmu różnicowego, luz typu góra - dół. Skrzynia M32, silnik JTDM 1.9 16V 150KM. Jak pozbyć się tego luzu, czy wymiana całego mechanizmu różnicowego czy regulacja jakimiś podkładkami. I czy do takiej naprawy trzeba ściągać skrzynie. Czy taki luz może powodować wibracje auta pomiędzy 130-150km na 6 biegu? (inne czynniki wibracji raczej wyeliminowane, wyważenie kół, prostowanie felg etc)
Przy tej prędkości to raczej tylko koła. Jeżeli byłyby to pólosie / kielichy czułbyś to dużo wcześniej.
Dlatego jedz do wulkanizacji która ma wyważarkę z rolką dociskową imitująca warunki drogowe. Jak tam Ci powiedzą że koła są OK to szukaj dalej.
Mój kolega w fiacie Croma miał podobnie. Upierał się że koła już sprawdzał i to nie to. Więc wymienił półoś, wahacze, poduszki silnika a jak juz miał dość pojechał gdzie powiedziałem i okazało się że jednak ..... .
Dodam jeszcze parę faktów. Auto to właśnie Croma ale skrzynia i silnik te same co AR159. Auto zwłaszcza przy ruszaniu trzęsło-bujało na boki. Zawieszenie sztywne. Zbieżność ustawiona. Stwierdziłem luz na przegubie wewnętrznym lewej półosi, ale i przy okazji co mnie zaniepokoiło luz kielicha w mechanizmie różnicowym. Zanim wymieniony zostanie przegub wewnętrzny, został wciśnięty smar w kielich celem potwierdzenia luzu przegubu. Po tym fakcie auto przy ruszaniu przestało bujać, ale są drgania przy 130kmh których dotąd nie było. Acha jeszcze jeden fakt, autem trochę trzęsie przy przyśpieszaniu pomiędzy 70-90kmh ale naprawdę delikatnie - ale może właśnie to powoduje ta półoś - tylko co konkretnie przegub czy luz na wejściu do skrzyni?
co do efektow przy wyzszych predkosciach,to jeszcze dochodzi kwestia opon (jakues nierownosci,wybrzuszenia) i sprawa bieznika (rezonuje) bo taki jest albo jest wyzabkowany
Pytanie chyba w temacie; 6 bieg, hamowanie silnikiem, w przedziale 100-120km/h i 5 bieg hamowanie silnikiem w przedziale 70-90km/h czyli ~2-2.2k obr/min. W obydwu przypadkach słychać dźwięk podobny do tego jaki wydaje klimatyzacja w naszych autach, czyli coś a'la wiertarka. Po dodaniu gazu dźwięk mija stopniowo, a po wciśnięciu sprzęgła znika całkowicie. Innych objawów oprócz lekkiego drżenia lekarka na 3 biegu nie zauważyłem. Łożyska? 1.9 16v.
Pewnie było o tym ale nie pamiętam, czy 159 z 2006 2.4 200KM jaką ma skrzynie biegów typ?