Mój szybko łapie, ale temp wg wskaźnika 80-90 stopni. I podobno 'tak mają'
Printable View
Szerzenie tekstów typu "tak mają" :P jest denerwujące..
Mój tak NIE MA :P 90 stopni równo i ani drgnie..
80-90 stopni to miał kiedy przetestowałem termostat firmy Vernet.. po miesiącu się wnerwiłem i zamówiłem w ASO oryginał Behr.. i już spokój jest od tamtej pory..
Musze sprawdzić pod kompem. Bo może wskaźnik przekłamywać. Termostat mam Behr'a
wskazniki zazwyczaj przekłamują, moj pokazuje w zasadzie max 80 stopni, przy czym komp w tym momencie podaje 88-90, takze nie ma co wymieniac termostatu itd dopoki sie kompa nie podłączy i nie sprawdzi
Termostat Behr jest lepszy niż Vernet i dawali go na pierwszy montaż w fabryce, ale jeśli ktoś chce koniecznie wiedzieć jaką ma temperaturę cieczy to trzeba się podpiąć pod kompa. Ja w swojej 156 2,4 JTD miałem wymienić termostat, a okazało się że zegar zaniżał wskazanie o 15 stopni. Co do silników to 2,2 DCI Renault i 2,0 TDI VW do 2008 roku to najgorsze silniki dostępne na rynku. Mają wady konstrukcyjne i zawsze się zatrą . Rekordzista brał od nas motor do Renault, bo jego zatarł się przy 57 tysiącach od nowości...
weelerwasp02, panewki to element eksploatacyjny? Dobre sobie. To wał korbowy to pewnie też element eksploatacyjny. Cylindry też, bo się wycierają. Zanim coś napiszesz to pomyśl trochę.
Jeśli ja mam myśleć zanim coś napisze to Ty sprawdzaj pisownie, i grzeczniej trochę kolego..
Panewki to jest element eksploatacyjny jak również pierścienie na tłokach.. wał korbowy i blok silnika raczej nie.. bo chyba fachowo cylindry nazywają się w tym wypadku blokiem silnika jeśli już tak się mamy czepiać..
A jak innaczej nazwiesz element który został zamontowany żeby dokładnie spasować wał z korbowodami i blokiem i który musi się siłą rzeczy ścierać? gdyby nie to, to po 200 000km powiedzmy musiałbyś wymienić cały wał bo by się ścierał jak panewki i nie miał byś czego wymienić bo panewek by nie było.. tak samo pierścienie na tłokach wszystko pracuje, zużywa się i po to są pierścienie żeby je wymienić po pewnym przebiegu eksploatacji..
Więc wyobraź sobie że pomyślałem zanim napisałem..
A co do samych panewek nie tylko w Twin Sparkach to obszerny materiał o przyczynach uszkodzeń..
http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/i...=czytaj&id=457
Najczęstszą podaną jest stary olej i słabe smarowanie..