A czy jakiś przepis tego nakazuje? Co Ty w ogóle porównujesz :D A tak z ciekawości, czemu jesteś negatywnie nastawiony do tego systemu?
Printable View
A czy jakiś przepis tego nakazuje? Co Ty w ogóle porównujesz :D A tak z ciekawości, czemu jesteś negatywnie nastawiony do tego systemu?
I co z tego, że nie ma takiego przepisu? Przecież kask niewątpliwie wpływa na bezpieczeństwo. Wiesz ilu kierowców zginęło po urazach głowy?
Powinieneś to wiedzieć bez przepisu, jeśli drogie ci jest BEZPIECZEŃSTWO. Nie na darmo kierowcy wyścigowi jeżdżą w kaskach.
A tak na marginesie - rozumiem, że nigdy nie przekroczyłeś dozwolonej prędkości?
Idąc tym tropem można powyłączać poduszki, kurtyny, zdemontować pasy bezpieczeństwa, wyłączyć systemy awaryjnego hamowania. I w ogóle nie wozić telefonu, żeby w razie W nie zawiadamiać służb ratunkowych. No bo po co. Co do przekraczania prędkości - pewnie że przekraczyłem, kto tego nie robił? A teraz odpowiedz na moje pytanie.
No to już zgłupiałem.
Najpierw piszesz, że czegoś nie robisz, bo nie ma przepisu, znaczy - jak jest przepis, to robisz, bo jest przepis.
Potem piszesz, że łamiesz przepisy.
To ja już nic nie rozumiem!
Akurat sam kask to dość negatywnie wpływa na ryzyko obrażeń kręgosłupa szyjnego, bo zwiększa masę bezwładną w razie wypadku, i przez to bardziej obciąża kręgosłup szyjny. Potrzebny jest kask z HANSem, który rozkłada to obciążenie na takie podpórki na ramionach. Natomiast do tego najlepiej pasy szelkowe, żeby równomiernie obciążyć klatkę piersiową po obydwu stronach.
Kurde, człowieku, nie o to chodzi. Zadałem Ci dwa razy pewne pytanie, a Ty ciągniesz dyskusję w zupełnie innym kierunku. Skoro nie potrafisz na nie odpowiedzieć, to nie rozmawiajmy dalej o tym, bo robi się niepotrzebny off top.
ja bym tak dla pewności nie wychodzi w domu i owinął się folią bąbelkowa. ale na poważnie- owszem system powiadamia to jedno ale druga uboczna i chyba ważniejsza kwestia to ...monitorowanie on line samochodu i jego kierowcy. Gdzie te dane trafią możemy sie tylko domyślać. W Julietcie już masz coś podobnego aplikacja Uconnect Live - od zakupu mam ciągły monitoring jazdy i tras samochodu.
Jaki kozi róg.... kurde ręce opadają. Pytanie było na początku, nie potrafisz czytać? Dlaczego chciałbyś wyłączyć ten system, dlaczego chciałbyś żeby nie działał? Jest to system minimalizujący skutki wypadków drogowych. Proste pytanie, a dyskusja o wszystkimi o niczym.
Dlatego, że jest to system zbierający dane o miejscu mojego przebywania bez mojej wyraźnej zgody.
Teraz rozumiesz?
Poza tym cały czas nie wyjaśniłeś, jak ten system wpływa na bezpieczeństwo. Zmniejsza liczbę wypadków?
Napisałem powyżej - minimalizuje skutki wypadków, skraca czas reakcji i dojazdu służb ratunkowych do miejsca zdarzenia. Jest tyle innych rzeczy które zbierają dane z miejsca pobytu ludzi i jakoś można żyć. Czegoś się boisz? Bo ja nie.
EDIT
Zresztą tak do końca nie wiadomo, czy system będzie cały czas zbierał dane z miejsca przebywania, czy dopiero jak dojdzie do wypadku.
Wożenie defibrylatora przez wszystkich kierowców też zmniejsza skutki wypadków. Tylko co skutki wypadków mają wspólnego z bezpieczeństwem?
Jeśli w twoich mieście na każdym rogu napadają z gazrurką, ale każdy z napastników jest łapany przez policję, to znaczy że jest bezpiecznie i każdy chciałby tam mieszkać?
Ja nie mam żadnej rzeczy, która by zbierała takie dane bez mojej wyraźniej zgody.
Ok, czas dojazdu służb ratunkowych nie ma żadnego wpływu na ratowania życia i zdrowia uczestnika wypadku. Co za różnica, czy przyjadą za 5 czy 15 min min. Z mojej strony koniec.
Nie ma wpływu na to mityczne BEZPIECZEŃSTWO!
Generalnie to mocno zastanowiłbym się nad zakupem nowej AR Giulietta Veloce - oczywiście możesz nie mieć takich problemów jak ja i po prostu mieć więcej szczęścia, ale możesz też trafić jak ja:
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ego_auta_.html
Nie dodałeś, że jesteś urodzonym pechowcem ;) A tak na serio na podstawie jednego przypadku nie ma co wysuwać żadnych wniosków, Giulietta to mało awaryjny wóz. Oczywiście najmniej potencjalnych problemów jest pewnie w podstawowej TB120 KM ale mocniejsze wersje nie są dużo bardziej problematyczne, może jedynie wymagają nieco wyższej dbałości o zalecenia serwisowe.
Knapek nie każdy potrzebuje w samochodzie komputera...
Ja korzystam z radia, USB, czasami z radia internetowego, zestawu głośnomówiącego..... Wszystko w temacie, nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba... Nawigacja i tak jest do du.... Wolę korzystać z Google maps na telefonie...
Jedyna opcja, której żałuję, że nie ma a jest w 6.5 to analiza i wyświetlanie parametrów samochodu.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka
chłopie czytasz czasem to co ktoś pisze czy sam sobie odpowiadasz co chcesz i jak chcesz?
Uconnect 5 ma 2 wersje - jak popatrzysz na panel albo masz przycisk MORE albo w nowszej wersji po 2016 APPS - ta druga wersja ma radio netowe, dostęp do Deezeer, Tunelin FB i innych mniej lub bardziej przydatnych rzeczy. Jest też system monitorowania jazdy- chce posłuchać radia netowego to muszę podłączyć fona po bluetooth i odpalić aplikację Uconnect Live - kumasz czy za bardzo skomplikowane?
to że ty z czegoś nie korzystasz albo nie wiesz o jego istnieniu to nie znaczy że tego nie ma.
Prawda jest taka że pobiera dane o stylu jazdy i ciul wie gdzie to trafia oprócz mojej komórki. Podobnie jest z systemem E call- to typowy monitoring pojazdu i tyle w temacie a funkcja powiadamiania to taka przykrywka.
Darek czytam posty kolegi Knapek w tym wątku i uważam, że nie ma co podejmować konwersacji...
Wszystko u niego na NIE... Wszystko jest do dupy... Uconnect 5 do bani, system, który ma pomóc szybciej reagować służbom w wypadkach do bani... Niektórzy mają z reguły pesymistyczne podejście do życia..
No cóż trudno :)
Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka
Raz włączyłem i zaraz wyłączyłem, bo tam kompletnie nic interesującego nie ma.
Poza tym kto ci broni podłączyć telefon z wyłączoną lokalizacją, czytaj - GPS.
Jak GPS w telefonie nie działa, to Uconnect nie zlokalizuje gdzie jest samochód, nawet z podłączonym telefonem.
Oczywiście można zlokalizować telefon bo logowaniu do BTS'ów, ale jeszcze nie ma takiej technologii, która sprzęgałaby Unconnect z logami z BTS'ów.
- - - Updated - - -
A jeżeli "służby" będą zmuszone reagować tak często na fałszywe wezwania, tak że już na ciebie nie znajdą czasu, to też będziesz taki zachwycony tym ecall?
Bo tak to się skończy. Założymy się? A potem tym, że nikt nie będzie reagował na to.
ale zdajesz sobie sprawę, że ten system łączy się z systemem ratownictwa automatycznie tylko po wypadku z uruchomieniem poduszek, w pozostałych przypadkach ręcznego uruchomienia łączysz się z przedstawicielem call center/concierge marki, który po rozmowie z Tobą przesyła dane dalej...w niektórych przypadkach zawsze automatycznie łączy się z call center, a jeśli nie odpowiesz na wezwania, wtedy dane zostaną przesłane do ratowników... także argument niezbyt celny. zakładam, ze po prostu nigdy nie miałeś samochodu z takim systemem.
uważam, ze demonizujesz problem, ponieważ jeśli ktoś (np. służby) będzie chciał Cię śledzić, to mogą to zrobić w dowolnym momencie, pod warunkiem, że masz przy sobie telefon komórkowy. nie musisz mieć nawet włączonego gps. w sumie to nawet telefon może być włączony, byleby miał kartę sim i baterię...samochód im niepotrzebny, więc 'śledzenie' nie będzie bardziej skuteczne po wprowadzeniu tego systemu, a korzyści dla Ciebie będą duże. nie, nie zwiększa bezpieczeństwa w trakcie wypadku, ale zwiększa przeżywalność dzięki szybszej reakcji służb ratunkowych. jeśli tego nie widzisz, to równie dobrze można temat zakończyć, bo dalsza dyskusja nie ma sensu.
do tego z pewnością powstaną usługi wyłączenia/usunięcia tego modułu, więc nie masz czego się obawiać. z wyjątkiem tego, że wykrwawisz się w rowie, gdy wypadniesz z drogi a nikogo nie będzie w pobliżu, by wezwać pomoc, bo automatyczne wezwanie pomocy przecież sam wyłączysz...
Wystarczy wyją baterie i wyjąć kartę SIM i cię nie namierzą. Masz jeszcze ten wybór, że możesz to zrobić w każdej chwili, np, jak jedziesz do kochanki.
Na tym polega wolność jednostki i prawo do prywatności. Nie mam zamiaru dobrowolnie z niego rezygnować i dziwią mnie mentalni niewolnicy, którzy temu przyklaskują, bo to rzekomo w imię "bezpieczeństwa". Ale zawsze tak jest, że jak chce się wprowadzić jakiś nowy opresyjny przepis, to się mówi, że to dla bezpieczeństwa, bo przecież nikt normalny nie będzie protestował przeciwko bezpieczeństwu.
Nie no, to już jest kompletna paranoja. Wyciągać baterię i SIM, gdy się jedzie do kochanki, bo akurat służby się tym faktem interesują :D W dzisiejszym świecie jest tyle różnych form monitorowania, a z czasem jeszcze będzie więcej. Nic na to nie poradzimy. Jeden system więcej czy mniej, nie zrobi to różnicy. Jak chcesz być taki mocno prywatny, to pozbądź się wszystkich dzisiejszych cudów techniki, zamieszkaj w jaskini, poluj na dziki i jelenie, zbieraj grzyby i jagody. Aha, i uważaj na przelatujące samoloty, drony i satelity.
Kochanka to przykład.
Czaisz bazę?
Nie, takiej bazy nie czaję. Przykład, jak to mówią - ni w p...e ni w oko.
Hejo,
Wybrałem się wczoraj w jednym z krakowskich salonów z zapytaniem o Giuliettę Veloce. Kilka informacji:
Pakiet Tech z Alpine 7" nie współgra z HI-Bose - czyli tylko potwierdzam to co wcześniej pisał @darkdancerr. Z kamerką 5200, bez kamery 4200.
Jeśli chodzi o Hi-bose do UConnect to kosztuje ono niecałe 3000 (ma tego ani w cenniku ani w nie katalogu). Cena samego UConnect 6,5" jest z lekka zagadką, bo w teoretycznie aktualnym cenniku są 2 ceny w zależności od Pakietu i Pan który ze mną rozmawiał sam do końca nie wiedział, która jest tą ostateczną. Ma jeszcze wszystko sprawdzić i podesłać ofertę.
Mają obecnie zamówione 2 sztuki, chyba dokładnie takie same, jedna na pewno z tym Alpine 7" i pakietem carbon (nowość), w kolorze Rosso Competizione. Jeśli ktoś chciałby już teraz zamawiać, to chyba warto zaczekać aż będzie można to przetestować w salonie.
Mam też inne wieści, nowa Giulietta pojawi się najprędzej dopiero w 2019 (mowa o premierze), oczywiście będzie bazować na płycie Giulii ale jest jeden problem... W grę wchodzi crossover czy jak się to w ogóle pisze. Coś a'la GLA czy V40 Cross Country. Kaszana jednym słowem. Rozmawiałem wczoraj jeszcze z jednym dealerem i niestety mówi, że to bardzo prawdopodobne zważywszy na to, że głównie Stelvio w tej chwili schodzi. Mam nadzieję, że to nie prawda, no ale takie mamy niestety trendy na rynku samochodów.
Już podobno następca MiTo ma być crossoverem... To już by było ciut za daleko.
Stek pobożnych życzeń - jak zwykle w FCA- oni sami nie wiedzą co kiedy będzie - typowy włoski bałagan.
Konfigurator Giulietty już działa :) Zmienił się dość znacznie jesli chodzi o sam przebieg konfiguracji (imo na plus), aczkolwiek opcje wyboru już nie tak bardzo, zachęcam do zapoznania się z nim. To co zauważyłem:
- Cena bazowa Veloce wzrosła o około 4000pln, ale to chyba koszt reflektorów 35W ze spryskiwaczami, których nie ma w opcjach.
- Brak opcji podgrzewanych foteli dla tych ze zintegrowanym zagłówkiem - napisałem do jednego z dealerów w tym temacie.
- Zniknęło nagłośnienie Bose również przy UConnect 6.5".
Swoją droga miał ktoś możliwość porównania nagłośnienia Bose do tego "zwykłego"? Duża różnica?
Ani wygląd ani styl tych samochodów mi nie podchodzi... Może właśnie dlatego, ze discopolowy (cokolwiek by to znaczyło)? :D Aczkolwiek nigdy nie patrzyłem tak na samochody :D Jeżdżę Julką, samochód cholernie mi się podoba, słucham m.in. Metalliki - to samo. A czy to dobre zestawienie? Dla mnie tak, a jeśli ktoś uważa inaczej, to mało mnie to obchodzi ;)
Na stronie głównej alfaromeo.pl pojawiło się info o limitowanych edycjach Giulietty i Mito w wersjach "Veloce S". Czyżby próba tchnięcia jeszcze trochę życia w sprzedaż w Polsce tych ciągle fajnych modeli ?
Raczej ściema bo w szczegółowym opisie nie ma nic szczególnego.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk