Jeżeli często pokonujesz duże odległości autostradowe, daruj sobie. Jeżeli jeździsz głównie po mieście + drogi krajowe, tbi to świetny wybór!!!!
Printable View
Jeżeli często pokonujesz duże odległości autostradowe, daruj sobie. Jeżeli jeździsz głównie po mieście + drogi krajowe, tbi to świetny wybór!!!!
dlaczego niby na autostarde sie nie nadaje ? nie rozumiem
Ze względu na spalanie przy prędkościach autostradowych. Przy sporych przebiegach dizel jednak jest lepszym wyborem. Ale podtrzymuje to co napisalem wyżej, miasto + drogi krajowe tbi to świetny wybór.
a ja jeżdzę głównie autostradami i to głównie z prędkością 150 na tempomacie. Jeśli dodamy do tego wersję TI, na która sie uparłem, a która ma felgi 19-ki i szerokie gumy to średnie spalanie będzie oscylować w granicach 10-11, nieprawdaż?
tyle to nawet moja 166 3.2 V6 nie spala :(
Jeżdżąc autostradą nie korzystasz z atutów tego silnika-elastyczność, wysoki moment obrotowy. Odpada atut cichej pracy silnika. Moja bella przy 140 km/h na kapciach 235/45/18 pali równo 10 litrów. Biorąc pod uwagę, że to 200 konna benzyna taki wynik można uznać za przeciętny. Jednak to i tak więcej o 30% od 2,0 jtdm. Tak jak pisałem wyżej, moim zdaniem ten silnik ma sens jeżeli jeździsz sporo po mieście + krajówki, wtedy wykorzystasz jego możliwości (wyprzedzanie to czysta przyjemność), a spalanie jest wtedy całkiem ok bez problemu zmiescisz się w okolicach 9 litrów.
Dokładnie jak większość tras to autostrady to 2.0jtdm będzie lepszym wyborem