Normalnie z radości "nóżka sama tańczy" :D
Printable View
Normalnie z radości "nóżka sama tańczy" :D
Ahhhhhhhhhhhhhhhhh co za piekna bestia i jak sie prowadzi :)
Jutro smigamy z narzeczona do SPA pod granice z Czechami na 3 dni, takze przeleci do wtorku jakies 1200-1300km, wroce to postaram sie szybko podzielic wrazeniami i jakos fote wrzucic...
Kolor samochodu jest naprawde WYJATKOWY :))))
Po 180km dzis moge powiedziec:
Samochod jest SUPER, prowadzi sie bardzo fajnie, kola 18'tki nawet specjalnie nie tlucza i komfort wbrew moim obawom jest nawet na niezlym poziomie :)
Wiecej za kilka dni..... cdn... :)
Załącznik 22705
Aby umilić mi czas oczekiwania na moją Julkę, w sobotę dostałem do testowania od mojego lokalnego dealera QV-kę dokladnie taką jak kolega Arekk, czyli Competizione 8C ;) 18'tki turbinki, i inne bajery łacznie z otwieranym panoramicznym dachem.
Moje wrażenia z jazdy:
- prowadzi sie swietnie
- slicznie sie wkręca na obroty
- juz w trybie N jest niezłe przyspieszenie
- na "D" to dopiero frajda :)
- na 18tkach jezdzi super, trzyma sie drogi jak przyklejona, u mnie na wsi (w Bydg.) nie ma aż tylu dziur (oprócz Nakielskiej) wiec hałasu z zawieszenia nie bylo ;)
- budzi ogólny zachwyt na drodze ;)
- frajda z otwieranej panoramicznej szyby - też o wiele lepiej wygląda niż zwykłe szyber dachy :P
Minusy:
- dość duży hałas silnika we wnętrzu pojazdu przy wyższych prędkościach (Diesel jest o wiele cichszy)
- lekki wir w baku gdy się wkręca na wysokie obroty i jeździ bardzo dynamicznie. Ale ten kto kupuje taki wóz chyba nie patrzy na ten niuans :D
- można zarobić duużo mandatów ze względu na jego niezłe przyśpieszenie :D
Ja osobiście się upewniłem, że dobrze zrobiłem nie zamawiając Julki z silnikiem benzynowym (również tym co ma QV) i nie chodzi tu o spalanie. Uwielbiam Diesla, szczególnie od AR. (aczkolwiek silnik QV-ki dość szybko łapie moment obrotowy, chyba przy 4k?). Przyjemność jazdy z silnikiem 2.0 JTDM2 170KM bezcenne, za resztę.... :D
adadzio, maksymalny moment obrotowy QV ktory wynosi 340Nm jest dostepny od 1900 obrotów ... wiec albo dostales zepsuta wersje z wymontowana turbina, albo diesel przyslonil Ci oczy i nie wiesz co piszesz :D tym bardziej ze 170-konny diesel ma jedynie o 10Nm wiecej i rozpoczyna sie przy 1750 obrotow, ale jest za to az o 65KM mniej mocy! jesli wydaje Ci sie ze bedzie jezdzil podobnie lub lepiej to ... to masz racje, wydaje Ci sie :D
i tak zazdroszcze, nawet diesla ;)
Przysłonił, przysłonił... Mój kolega, właściciel 140-konnego Golfa diesla, twierdził, że 1.4 MA jest słabsze :).
Nie dziwię się Adadzio, że wydaje mu się że diesel lepiej jedzie. Miałem okazję prowadzić Giuliettę 1.4 MA i QV, nie jeździłem wprawdzie 2.0 JTDM2 w Alfie ale Bravo z tym silnikiem. Wrażenie jest takie że diesel lepiej ciągnie, bardziej wgniata w fotel (szczególnie na wyższych biegach). Nie przekłada się to jednak na osiągi bo Giulietta w dieslu zarówno w sprincie do setki jak i w elastyczności na poszczególnych biegach nie ma szans z 1.4 Multiair o QV nie wspominając. Wrażenie że diesel lepiej przyśpiesza bierze się z tego, że robi to w węższej skali obrotów, mniej płynnie niż benzyna :) Jest głośno i nieźle szarpie ale na osiągi się to nie przekłada. O ile zakup diesla w Bravo jest uzasadniony ekonomicznie przy dużych przebiegach o tyle w Alfie skusi się na niego tylko wielki fan ropniaków :) Większość Alfistów dołoży parę groszy i weźmie QV :D
Panowie, mi sie nie wydaje. Mi się po prostu przyjemniej jeździ (z wielu powodów) Alfą Giuliettą z silnikem 2.0 JTDM2 170KM niż z silnikiem TBi :P
A tak na marginesie, to Wlosi zrobili (zresztą nie pierwszy raz w historii motoryzacji) kawał dobrej roboty tworząc ten silnik TBi... :)
---------- Post added at 21:13 ---------- Previous post was at 21:05 ----------
1,4MA jak moze byc slabsze skoro jak byk stoi: 170KM (ładny downsizing) daj koledze ulotki Alfy :D
A co do przesłony: wskocz do Julki Diesel i do TBi i zobacz na dłuższej trasie (z wyprzedzaniem PF126p, tirami, itp.) jak sie zachowują oba auta
i trzymam sie tego, że QV-ka TBi jest głośniejsza od Diesla 170KM ;)