-
Ja z taką sprawą. Świeża AR166, kupiłem interfejs na allegro.
Zainstalowałem sterowniki ftdi, wykryło urządzenie itp, poustawiałem tak jak w instrukcji, jednak z autem połączyć się nie mogę, wyskakuje błąd wskazujący na kabel bądź ustawienia portu com.
Dla pewności sprawdziłem też na drugim laptopie ( 1szy Win7, 2gi WinXP) i to samo.
Sprawdzałem z FESem i MESem, choć to pewnie to samo jeśli chodzi o zasadę działania.
Teraz sprawa taka: uszkodzony interfejs, czy coś nie tak w aucie? Mieliście jakieś problemy ze swoimi Alfami co do połączenia z interfejsem? Po wpięciu w gniazdo obd w interfejsie świeci się kontrolka, więc jakiś tam styk jest.
Proszę o rady, bo nie wiem czy zwracać towar, czy problem leży w aucie.
Pozdrawiam.
-
Przepraszam za post pod postem, ale sprawa dosyć pilna, a połączyć się dalej nie umiem.
Mam też interfejs dedykowany VAGowi Oplowi i BMW, na fizyczny port COM. Mogę próbować połączyć się za jego pośrednictwem? Ma to sens i czy nie uszkodzi czegoś przy okazji?
Pozdrawiam.
-
A błąd wskazujący na kabel to jaki? Konkretnie.
W menedżerze urządzeń widać kabel na porcie COM?
-
W menedżerze urządzeń widać kabel, mogę go konfigurować ( przypisywać konkretny numer portu itp).
Błąd taki, że podpinam kabel pod złącze obd, potem pod usb, włączam zapłon i w FESie (badź MESie) klikam na AR 166 2.4jtd i połącz. Chwila mija, wyskakuje komunikat "łaczenie z ECU". A po chwili: "połączenie z ECU nie powiodło się ( czy coś w ten deseń), sprawdź ustawienia portu COM lub kabel".
-
A w MESie ustawiłeś właściwy port COM, zgodny z tym, który masz w Menedżerze urządzeń i odpowiedni typ kabla?
Dla pewności można jeszcze zmienić port COM dla kabla i ustawić, któryś z od 1 do 4.
-
Sprawdzałem wszystkie opcje, na laptopie do codziennego użytku miałem tylko 2 porty wolne (2 i 3), ale na serwisówce wszystkie sprawdziłem i bez zmian. Mogę spróbować fejsem dedykowanym do VAGa, Opla, czy lepiej nie?
-
Do kolegi Dejon. Witam kolego widze za posiadasz mes i fes w pełnej wersji do testów ☺ czy moge ja takowego prosić by mi to poszło na win 8.1 będę bardzo wdzieczny bo walczę już kilka dni a musze robić osiowanie proxy i adaptacje, z góry dziękuję. Mój mejl ayrekp@wp.pl.
-
Kolego ayrekp poszło mam nadzieje ze testy wyjdą dobrze:)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
Kolego dziękuję bardzo ale nic z testów :D nie wiem co źle robię ale zostaje mi cały czas ten sam klucz a robię to zgodnie z instrukcją dodam ze mam win 8.1 i próbowałem już na win 10 i nic, jakieś sugestie rady może coś źle robię a nie wiem.
-
Ew. prosiłbym o jakieś linki, jakich używacie interfejsów, pewne, które działają ;)