2,5 v6 24v półsyntetyk valvoline maxlife 10w40 , zmieniany co 8-9 tyś km
Printable View
2,5 v6 24v półsyntetyk valvoline maxlife 10w40 , zmieniany co 8-9 tyś km
Ja do mojej Belli zalewam MOTULA 6100+ ;-)
P.O.Z.D.R.O.
Według zaleceń producenta (FIAT) olej powinien być wymieniany po 20.000 km w samochodach wyposażonych w silnik z wtryskiem bezpośrednim i po 10.000 km w samochodach wyposażonych w silnik z wtryskiem pośrednim.
Opis dotyczy Seleni WR.Czyli olej w silnikach JTD wymienia sie wedlug producenta oleju co 20 tys a nie 10??? JTD (uniJet Turbo Diesel) – handlowa nazwa palety silników diesla grupy Fiat wykorzystujących bezpośredni wtrysk common rail.Tak czy inaczej placac za droga Selenie wiem ,ze silnik jest bezpieczny nawet jak przekrocze w roku te 10 tys km.Skoro mam Alfe to kupuje olej proponowany przez producenta.Cos co jest do wszystkiego czyli olej do silnikow benzynowych i diesli jednoczesnie to jest moim zdaniem do niczego.Na dluzsza mete wychodzi i tak drozej.nie jestem mechanikem ale kieruje sie zwyklym doswiadczeniem i wyciaganiem wnioskow.Biale jest biale a czarne jest carne :)
Huragan powaliłes mnie na kolana:) Co z tego, ze olej jest drogi? To znaczy, że drogi olej jest najlepszy?
Gdzie wyczytałeś że w silnikach z wtryskiem pośrednim olej zmienia się co 10tkm. Co do wymiany ma system wtryskowy???
Dobre dobre;-) "m.r. huragan" ;-) ja płacę za 5 literków 100 PLN... Ale przy okazji następnej wymiany poszukam droższego;-) przepłacę z 50 PLN to dłużej pojeżdżę;-)
P.O.Z.D.R.O.
Zaraz bo chyba sam zglupalem:) wyczytalem to tutaj:http://www.flpoland.pl/html_oleje/auto_s_wr.htm
Czytalem na temat Seleni WR tam jest wyraznie napisane silniki z wtryskiem bezposrednim zaleca sie co 20 tys wedlug Fiata.
Kolego,
Nie ma znaczenia co zaleca producent. Im częściej wymieniasz olej tym lepiej.
Producenci aut otworzyli się na wymagania klientów i wydłużają interwały międzyprzeglądowe.
W wielu nowych autach olej zmienia się co 30 kkm, myślisz, że gdyby zmieniać co 10 byłoby gorzej?
Pamiętaj, że producent odpowiada za silnik przez 100 kkm, czyli w tej chwili 4-5 zmian oleju. Nikogo nie interesuje, że tak używany silnik szlag trafi po powiedzmy 150 kkm.
Także, jeżeli posiadasz auto i chcesz nim pojeździć dłużej zmieniaj olej jak najczęściej...
hey.ja zalalem silnik olejem ELF10W 40 POLSYNTETYK,przy okazji wymiany rozrzadu i wariata. ja bym niezaryzykowal wlania syntetyka do silnika ktury smigal wczesniej na polsyntetyku,kumpel taką zmianą zalatwil w 5 dni wspanialy silniczek...3.0 V6... lej toco miales wczesniej.pozdro-MAJONEZ