Panie Mirku, a gdy podczas statycznego testu korekty lecą a dynamicznego się ładnie układają bliżej 0 poniżej 1 to tragedii nie ma? :)
Printable View
Panie Mirku, a gdy podczas statycznego testu korekty lecą a dynamicznego się ładnie układają bliżej 0 poniżej 1 to tragedii nie ma? :)
Panowie a z czego może wynikać, że czasami korekty są idealne i silnik pracuje super a czasami bliskie 2.0 i silnik pracuje jak Ursus?
No właśnie nie, ale objawy te potrafią się nasilać/zmieniać kilka razy w ciągu jednej jazdy.
W czasie jazdy korekty wtryskiwaczy zmieniają się wraz z obciążeniem silnika. Przytkany wtryskiwacz będzie miał wtedy wyższą korektę dodatnią.
Klapy i EGR ogarnąłeś?
Tak, objawy te zaczęły się właśnie po usunięciu klap i EGR.
Proponuję Ci jedź do serwisu gdzie czyszczą układ paliwowy. Mnie ten zabieg bardzo pomógł
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Problem rozwiązany. Winnym okazała się luźna wtyczka na 5 wtrysku.
Ciekawe bo ja jak miałem problem na 3 wtyczce to był błąd. Gdzie ecu wyraźnie wskazał że 3 wtrysk nie działa
Może wy na 5 już tego nie macie [emoji14] [emoji12]
No nie wiem, może to było coś innego.
Wiem, że po dociśnięciu wtyczki problem ustał. Może łączyło, tylko że słabo.
A czy przy takich korektach jest inna opcja niż wtryski? EGR off i DPF off. Klapy z tego co widzę są bo są ośki i wajcha jednak odłączone od sterowania. Jeśli nie ma innej opcji jak wtryski to czwarty walnięty bo niedolewa, a pierwszy wyrównuje? Czy walnięty pierwszy bo leje, a może oba?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/05/446.jpg
Jest kilka opcji. Nieszczelność na łożyskach klap bądź pod wtryskami.
Nieszczelność 4 wtrysku odpada ma nowa końcówkę/rozpylacz i nowa podkładkę. Po wymianie kompletnie bez zmian może jeszcze ciut korekty na jałowym sie poprawily ale dynamiczne lecą do 4. Chyba ze nieszczelność na tym pierwszym ale nic na to nie wskazuje. Następny w kolejności kolektor dolotowy chyba ze sa jakies inne sugestie?
, pomylka, prosze skasowac
Del :-)
To chyba nie ten temat.
A co można wywnioskować z takich korekt?
Na wolnych obrotach odstaje 2 cylinder a przy obciążeniu 4
Załącznik 202293
Daj logi w *.csv albo excel.
Ja się wtrącę w temat z moim problemem. W MES 3 wtryskiwacze mają inne kody niż są napisane na wtryskiwaczu. Po przepisaniu kodów z wtryskiwacza nic się nie zmienia (poza korektami- chodzi mi głównie o poziom hałasu, przyspieszenie, spalanie). Jak dojść do tego, które kody mają byś w MES? Przypuszczam, że ktoś wcześniej wyciągał wtryskiwacze, ponieważ były poznaczone miejscami.
Mogło być tak, że ktoś kupił używane i wsadził bez zakodowania, a mogło być tak, że ktoś oddawał do regeneracji i po regeneracji zostały nadane nowe kody dlatego sa ponumerowane miejscami. 100% pewności nie masz chyba, że oddasz znowu wszystkie do sprawdzenia.
Ja nadal nie doszedłem co jest grane u mnie. Wymiana końcówki jedyne co dała to poprawa korekt na jałowym. Teraz mam wszystkie poniżej -/+ 0,5. Natomiast przy bucie nadal korekty się rozjeżdżają na czwartym wtrysku do +4 na pierwszym do -4. W przyszłym tygodniu czyszczę kolektor i wywalam klapy. Jak będzie bez zmian zamienię dwa wtryski miejscami.
Też tak myślałem. Chciałem oddać wtryski na sprawdzenie plus kodowanie do bosch w bielsku białej. Ktoś tu wcześniej pisał, że taka usługa w boschu w jego rejonie to 60 złotych. U mnie zaśpiewali sobie ponad 200 złotych za sztukę.
Co do Twojego problemu - ja obstawiam klapy bądź nieszczelny kolektor.
Serwis drugiemu serwisowi nierówny. We Wrocku płaciłem 50 zł za sprawdzenie wtryskiwacza (demontowałem sam pod serwisem :D bo za sprawdzenie z demontażem i montażem chcieli 200-250 zł za sztukę, poza tym dali do zrozumienia że nie są demontażem zbytnio zainteresowani).
- - - Updated - - -
4. wtryskiwacz leje za dużo.
Jak wyglądają korekty dla biegu jałowego, odbiorniki wyłączone, silnik rozgrzany ?
50 pare zlotych tez chcieli za samo sprawdzenie. Z kodowaniem juz o wiele wiele wiecej. Rowniez mi zasugerowali, ze lepiej jak sam przywioze:-) ma ktos pomysl na jakas alternatywe?
Opisz dokładniej sytuację - jaki problem itd to może ktoś znajdzie rozwiązanie.
Witam to może i ja poproszę o opinię w sprawie korekt. Wrzucam 3 pliki. Wolne obroty - silnik rozgrzany, odbiorniki wyłączone, bez żadnego gazowania. Dynamiczne - przyśpieszenie na 2. biegu z ręcznym do 4000obr/min, potem na 3. biegu to samo i hamowanie silnikiem (korekty równe przez kilkadziesiąt sekund), potem nawrotka i takie same warunki od 1. do 4. biegu (bez ręcznego) i na końcu hamowanie silnikiem. Wolne po dynamicznych - pomiar kontrolny (od 30 do 40 sekundy obroty 3000/min.), chyba dziwny bo trzeci wtryskiwacz z plusa poszedł w minus!
Wrzucam też screena z parametrem temperatury wody i parametrami załączenia poszczególnych biegów wentylatora chłodnicy. Czy nie powinien on chodzić przynajmniej na pierwszym biegu przy takiej temperaturze wody?
Z góry dzięki za wszelkie uwagi i sugestie. Łukasz.
https://drive.google.com/open?id=0By...WdnaUVsV2gzX0U <=== WOLNE
https://drive.google.com/open?id=0By...UZjQ1ZPMU42UVk <=== DYNAMICZNE
https://drive.google.com/open?id=0By...mpRVUg3b2xmc0k <=== WOLNE PO DYNAMICZNYCH
Załącznik 202344
EDIT: dorzucam także korekty statyczne po trasie lekko ponad 200km (tego samego dnia). Co ciekawe rura była delikatnie okopcona mimo braku jako takiego pałowania z mojej strony.
https://drive.google.com/open?id=0By...jNTaUJ5MXNKWTA <=== WOLNE PO TRASIE
Jezeli chodzi o mnie. W przypadku, gdy silnik jest cieply (temperatura w granicy 60-80stopni) to po odpaleniu silnik klekocze tak, jakby wtryski byly niezaprogramowane. Klekot trwa mozr z pol minuty, chyba ze odrazu rusze, to przy 2500 obr/min przestaje klekotac. Klekot ten nie pojawia sie przy odpalaniu , gdy silnik jest zimny lub goracy. Kiedy cos takiego sie moglo zaczac? Wydaje mi sie, ze od momentu jak zaczalem stosowac olej 2t do ropy. To sa tylko przypuszczenia, moze zbieg okolocznosci. Wymiana wtryskiwacza, ktory mial korektr ok plus 2 nic nie zmienila (jezeli chodzi o odpalanie, bo korekta poszla w dol)
Jeszcze nic nie dolewałem
Moje korekty na wolnym to ok +1.2 na czwartym cylindrze. Reszta go koryguje tak, że na 1 i 2 jest max -0.15, natomiast trzeci koryguje tak, aby wychodziło zero.
Czy nowe wtyczki wtryskiwaczy można po prostu przylutować?
W sensie, że przeciąć kabel i wlutować takie o końcówki jak z linka:
http://allegro.pl/wtyk-kostka-obudow...181920235.html
Witam, również pozwolę sobie podrzucić moje korekty w celu weryfikacji. Pacjent AR 159 2.0 jtdm, bez klap, egr off, dpf on, + chip.
Opis logowania: 0-66s -> auto na luzie ze wszystkimi odbiornikami wyłączonymi, silnik rozgrzany do 90st, po przejechaniu ok 50km; 66-277s -> normalna jazda w trasie; 278-330s -> 3,4,5 bieg z gazem w podłodze; 331s -> puszczam gaz na 5 biegu, po czym kontynuuję normalna jazdę; 510-540s -> próba pod obciążeniem na 3 biegu z zaciągniętym ręcznym; 630s -> zjazd na parking.
Dodam że autko po odpaleniu na zimnym silniku ma korekty w okolicy 1cyl. 0,14; 2cyl. -0,33; 3cyl. 1,30; 4cyl -1,11. Osobiście postawiłbym na wymianę końcówki na 3 cylindrze, choć minusowa korekta (-2,39) na 4cyl jeszcze bardziej mi się nie podoba. Czyżby korygowała 3cyl? Eksperci pomóżcie :D
Eksperci online? Tacy nie istnieją ;)
Nie ma co strzelać wytargaj dwa i weź do sprawdzenia do zaufanego warsztatu od wtrysków. Ja wymieniłem w ciemno końcówkę tego, który miał najwięcej na plusie i tylko niepotrzebnie wydałem 2stówki na końcówkę.Cytat:
Osobiście postawiłbym na wymianę końcówki na 3 cylindrze, choć minusowa korekta (-2,39) na 4cyl jeszcze bardziej mi się nie podoba. Czyżby korygowała 3cyl?
Najniższa minusowa wartość pokazała sie w okolicach 2000-2400rpm, przy normalnej jeździe. Czasami autko potrafi mi drgać w tym przedziale obrotów, przy stałej prędkości lub przy schodzeniu w wyższych obrotów. Lubi też szarpnąć przy przyśpieszaniu w tym zakresie obrotów.
- - - Updated - - -
Ja Kolego Pływak jestem kompletnym laikiem mechanicznym. Po lekturze całego tego wątku zaczynam powolutku odnajdywać się w temacie, natomiast i tak wole się oprzeć na Waszym doświadczeniu w boju niż na swoim zgadywaniu :D
Mam pytanie o to jak sprawdzić korekty bo podłączam Multiecuscan i niestety po zaznaczeniu korekt nie pojawiają się żadne dane ciągle są same zera, inne parametry można sprawdzić normalnie. ktoś wie dlaczego tak się u mnie dzieje?
Pytanie jak to robisz. Bo sprawdzałeś na odpalonym silniku?