-
http://allegro.pl/nowy-katalizator-u...988676849.html
Ja mam coś takiego zamiast środkowego. i działa ok. spaliny ok i parametry sondy też. no i mocy chyba nie ubyło jak pisałem wcześniej. Lepiej coś takiego niż jakieś wynalazki. Tylko srednice dobrac do układu.
Nie znam się za dobrze, ale gdzieś słyszłem ze katalizator jest ważny bo to pierwszy element rezonansu spalin i jego wyrzucenie itp powoduje pogorszenie tego założonego i obliczonego przez konstruktorów efektu:) Czyli jednym słowem lepiej nie poprawiac fabryki jak się nie bardzo wie o co chodzi:)
-
Ja nie mam zamiaru poprawiać fabryki, tylko zaoszczędzić :D Bo czeka mnie do roboty trochę rzeczy jeszcze przy tym aucie, a jestem niestety tylko studentem ( i to dziennym :D ) więc zbyt dużo nie zarabiam w te dni co nie studiuje :D
Ale do rzeczy - podobno bardzo dużo ludzi od nas z forum poleca tego gościa którego aukcje podesłałem bo zna się on na rzeczy. Tłumik oferowany przez niego jest podobno wyliczony pojemnościowo i parametry daje takie same jak katalizator, a jednocześnie nie ma większego hałasu przez to. Co do wynalazków typu strumiennica to akurat wiem że to głupota i nie zamierzałbym się w to bawić :) Wiadomo - pozostaje tylko większe zanieczyszczenie środowiska, ale to jakoś mnie nie rusza :D
---------- Post added at 12:16 ---------- Previous post was at 12:14 ----------
Hmm.. a ten katalizator który podesłałeś Kacper, to aż podejrzanie tani... Nie wiem czemu tak :P Bo używki ludzie skupują za ok. 300zł z naszych aut, dla pozyskania materiałów, a tutaj nówka sztuka za 200zł . Nie wiem co teraz zrobić :D
-
Ja mam taki i analize przechodzi bez problemu. Pewnie są lepsze kat o małym oporze przepływu jakies sportowe czy cos. Ale ten chyba jest ciekawą alternatywą. Poprzedni właściel mojej alfy wstawił jakies stumienico niewiadomo co zamiast srodkowego i po zastąpieniu tego tym katem auto chodzi nawet lepiej troche;). ale gwarancji nie daje:) na pewno lepsze to niż sam przelot, a tańsze niż inne rozwiązania. Katalizator uniwersalny wieć tani, a bosal chyba byle badziewia nie sprzedaje? tylko dobrać srednice trzeba. Ja kupowałem za 300 zł w sklepie, i nie wiem czy na allegro takie marże, czy to jakies podróbki.
-
bosal jest ok, przy takich cenach nie ma co sie zastanawiać
-
Ja u siebie - z racji sposobu działania katalizatora jako komora rozprężna i wytwornik przeciwciśnienia, a jednocześnie znacznych strat na przepływie na siatce katalizatora - chcę wstawić identyczny w wyglądzie tłumik przelotowy. Oczywiście nic na pałę, tłumik tani, to zaoszczędzone pieniądze pójdą na hamownie :) Dobrym wyjściem wydają się być również wcześniej wspomniane katy metalowe o 4x i 2x mniejszej liczbie oczek, pod warunkiem dobrania takiej samej lub możliwie zbliżonej do oryginała pojemności.
-
Widzę, że temat stary, ale może jeszcze ktoś mi podpowie.. Mój katalizator jest zapchany.. Mam silnik 1.9 JTD 115 KM 8v. Co będzie najlepszym rozwiązaniem? Jak to u mnie wygląda z tymi sondami itd.. nie znam się na tym i nie wiem, czy wycięcie kata nie poskutkuje jakimiś problemami z silnikiem... Chłopaki podpowiedzcie ;)
Pozdrawiam