Wyślij mi na PW VIN, to w chwili wolnej zobaczę jaka powinna podejść do twojej wersji.
Co do sprawdzonego sprzedawcy, to nie mam takiego.
No i chyba nie dogadam sie z moja bella...
Spalanie z ostatnich 170km wyszlo 10.6L (na kompie 7.1L). Okolo 35km to test na obwodnicy i praktycznie but w podlodze, 30km trasa i reszta miasto.
Takze w moim przypadku zmiana przeplywowki nie zmniejszyla spalania.
Podsumowujac:
Pol roku temu wymienione wszystkie filtry
Przeczyszony EGR, czujnik doladowania, przepustnica i to co dalo sie wyczyscic w kolektorze
Termostat otwiera sie prawidlowo
Wymieniona przeplywowka na boscha
Auto odpala bez problemu, nie dymi, zbiera sie dobrze, ale max pojedzie tylko 210km/h
Coz jeszcze oprocz proby przelewowej moge sprawdzic, zeby zmniejszyc spalanie? :P
Z moich grzechow wymienie tylko krotkie odcinki okolo 7-8km i to ze bella nie spi w cieplym garazu
Ta przepływka lepiej wskazuje niż stara ale dalej nie jest rewelacja
Załącznik 114113
A tak czyta dobra przepływka
Załącznik 114114
Ja też jeżdżę 7-8km, garaż zajmuje syn, więc moja się wietrzy ;) i nigdy nie przekracza mi 7,2 (6,9 komp). A z trasy 37 km (~26 trasa, ~11 miasto- wyjazd i wjazd do Krakowa ) 3 osoby + bagaż:
Załącznik 114115
i w drugą stronę:
Załącznik 114116
Faktycznie jest 4,6. A ci co mnie znają, to wiedzą, że "na emeryta" nie jeżdżę ;)
Kurde 7L miescie (zima pozwole jej wiecej żłopnąć) przy normlanej jezdzie i nic wiecej mi nie trzeba:crazy_pilot:
Wiec nowa przeplywowka moze byc wadliwa?
Czy to ze nie domaga tak jak powinna moze miec inna przyczyne?
W jego silniku od -20 stopni do 90 dawki paliwa są takie same. To nie benzyniak.
Jazda tym silnikiem na krótkich odcinkach skutkuje własnie ogromnym jak na diesla zużyciem paliwa - jak swoją jeździłem odcinki 5km to paliła 12,5l/100km
Kurcze, az wierzyc mi sie nie chce, bo pisza ze pala im mniej. Juz powoli sie przyzwyczajam do tego...
A ta roznica w wartosciach pomiedzy kompem, a real spalaniem dlaczego moze byc az tak duza? Niektorzy pisza ze roznica to 1-1.5L, a wlasnie tak jak u @sdereo to tylko kilka setek. U mnie 1.5L-2.5L.
W jaki sposob moge sprawdzic czy moge zmienic na nowsza wersja oprogramowania w alfie? Obecna to
Zrób jakąś dłuższą trasę i wtedy coś napisz o spalaniu.
No cześć.
A powiedz mi jedną rzecz. Czy naprawdę przeszkadza tobie to?? czy chcesz inwestować w oprogramowanie jakieś i może będzie ci się coś knociło innego?? u mnie też przekłamuje i ja się do tego przyzwyczaiłem. Jak dla mnie nie ma sensu. Samochód w mieście przy takim silniku i mocy musi 7 wziąć na pewno. Zobacz ile możesz kupić paliwa za to oprogramowanie i zastanów się czy warto.
Tomek