co za bzdury.. oj inzynierze inzynierze :PCytat:
Napisał Maciek-156
moze lepiej bylo powiedziec sasiadowi zeby zmienił aku, bez przesady z tymi oporami przy rozruchu :wink:
Printable View
co za bzdury.. oj inzynierze inzynierze :PCytat:
Napisał Maciek-156
moze lepiej bylo powiedziec sasiadowi zeby zmienił aku, bez przesady z tymi oporami przy rozruchu :wink:
Gdy kupiłem moje 2,5 V6 zalane było Mobilem 0w40 i przy przebiegu rzedu ~210 000 km miesci sie w 300ml/1000km z braniem oleju [z czego wiekszosc wysacza sie na misce], jako ze niezbyt go lubię i ostatnio dostal mocno po dupie na torze i w oczach zmienil sie w cos "olejopodobnego" poprawilem tą sprawe i wczoraj bella dostala porządnego Agipa Eurosport 5W50 a ile się usmialem jak mechanik meczyl sie z wymiana filtra oleju ;] do konca dnia mialem humor poprawiony ...
Rada ode mnie, kupujac olej nie placmy za reklame w TV ;] Mobil, Castrol mocno przereklamowane i stad ich cena, jest wiele porzadnych olei w lepszej cenie.
Za Agip Eurosport 5w50 placilem 30zl/litr a ile kosztował by tej klasy Castrol lub Mobil??? Duuuuużo więcej ...
pzdr. Grzesiek
Używałem oleju 15W50 Motula w zimę gdzie było grubo więcej niż -20 st . i nic się nie działo . Ta instrukcja wiele zaleca choćby wymianę oleju tylko w serwisach a mało kto je tam wymienia . Ktoś kto ma auto na gwarancji niech zaleceń przestrzega bo nie ma wyjścia
Ja tam się nie wtrącam do tego co sąsiad robi - jego wolna wola, a było wtedy -32C A palenie ogniska pod miską olejową było bardzo popularne zimą w czasach kiedy królowały warszawy i żukiCytat:
Napisał Alfista
Było to tzw. podkładanie "kopca", częściej spotykane w samochodach z motorami diesla, jak np. Star, kiedyś, jednak wiązało się to również z zamarzaniem ON w filtrze itp. Kiedyś w Bochni facet podkładał kopca pod stara i już go nie uratowali, poszedł z dymem (Star, nie człowiek).Cytat:
Napisał Maciek-156
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja mam aktualnie 143 tyś km przejechane i zalewam go Mobilem 1 5W-50
witam jestem po wymianie oleju ale jedno mnie zastanawia a mianowicie w instrukcji podane jest że do mojej alfy wchodzi 4.4l a mi wlali całe 5 . Jeszcze nie sprawdzałem poziomu bo jak wróciłem to silnik był gorący - mam nadzieje że panowie nie przesadzili
W instrukcji którą można ściagnąć w dziale pobierz jest napisane, że do mojej AR wchodzi przy okresowej wymianie 5 litrów oleju.. w oryginalnej, włoskiej, którą mam z samochodem napisane jest, że 5.5.
Moim zdaniem za dużo. Sprawdź koniecznie jak przystygnie. Do TSów powinno wchodzić mniej więcej tyle co w instrukcji, czyli ok. 4,4l. Przynajmniej mi tak wchodzi i jest pełny.Cytat:
Napisał xxx258
ja miałem tak samo, o 0.5 litra więcej musiałem wlać niż było w instrukcji napisane żeby był prawidłowy poziomCytat:
Napisał prymie