wiem,dlatego napisałem ,że zartuje:D
wiem,dlatego napisałem ,że zartuje:D
Co do długiego postoju samochodu, motocyklu, maszyny do różnych zastosowań jest jena zasada, nie pod "chmurką", choć jak nie używamy auta długo to wszystko może się stać, aluminium się utlenia, części ruchome nie smarowane przez dłuższy czas śniedzieją i pokrywają się nalotem który źle wpływa na ponowny rozruch, olej też nie lubi długo stać w bezczynności;] ile bym dał za garaż.... ehhh szkoda mi mojego auta, dbam jak mogę ale niestety deszcz, śnieg i mróz robią swoje;/ przyroda
Z tym postojem auta to moze macie racje ale w przypadku jak auto stoi 3 lata a nie przez zime :)
Sent from my iPhone
Zamki... faktycznie chyba każdy GTVkowicz ma z tym problem. U mnie jest tak, że jak nacisnę przycisk na kluczyku to grzybki odskakują do góry i mam jakieś dwie sekundy na otwarcie drzwi - jak tego nie zrobię to grzybek opada znowu. Natomiast przy temperaturach poniżej -2, -3 stopni, grzybki w ogóle nie reagują na pilota i trzeba chuchać do zamków (kluczk nie chce wejść do środka ;D)
Moje grzybki robią to samo ale dzisiaj po psiknięciu silikonem w sprayu i dobrym rozruszaniu zaczęły trybić:) Zauważyliście że zamki w gtv nie mają takich charakterystycznych metalowych blaszek chroniących przed wlewaniem się wody do środka?
Wysłane z HTC One
czytam i czytam i nadziwić się nie mogę. podobnie jak napisał maras37 ze swoją GTV nie mam takich problemów. szczerze mówiąc, kupując auto używane nie spodziewałem się auta w stanie idealnym, ale lista jaką wymienił futrzak i supabache jest co najmniej dziwnie długa - nie żeby moja bella była bezusterkowa. Wg mnie większość Waszych usterek wynika z pecha:) u mnie wszystko działa jak należy. może wpływ na to ma fakt, że każdą zimę auto spędza na kołkach i jest garażowany. nawet w służbowym Lublinie nie mam takich problemów, o pozostałych autach nie mówiąc. Auta nigdy nie przymarzły - przed zimą wszystkie uszczelki przejechane są silikonem. spryskiwacze nie zamarzają - już w okolicach listopada leję płyn zimowy. paliwo mi nie zamarza - zawsze staram się mieć ok pół baku paliwa (na zimę jest pełny) bo woda lubi się skraplać a później zamarzać w różnych dziwnych miejscach układu paliwowego. Utrudniony rozruch może być przez słaby akumulator... co do GTV to sznurek od otwierania klapki baku jest i działa (otwieranie elektryczne też). co do zamykania klapy bagaznika to sprawdź połączenia elektryczne przy zamku. u mnie było podobnie. bagażnik był zamknięty a pokazywało że otwarty (lampka też się świeciła). wystarczyło poprawić złącze i jest ok. antanę mam wewnętrzną więc problemu z automatyczna anteną nie mam. jeżeli macie problem z centralnym zamkiem to proponuję kupić zestaw na allegro. siłowniki w GTV są identyczne z tymi na allegro. decyzja należy czy zamieniamy kostki i kombinujemy z kablami (ale mamy pod oryginalnym kluczykiem sterowanie), czy robimy nową instalację. jeżeli chodzi o blaszki w zamkach to są we wszystkich zamkach zewnętrznych. parująca kabina to ponoć problem większości. ja włączam na chwilę klimatyzację i odparowuje w moment. oczywiście jak napisałem mam trochę łątwiej bo auto jest garażowane, ale z pozostałymi autami też nie mam problemu.
Przeciwnikiem włoszczyzny oczywiście nie jestem (wręcz przeciwnie) ale tak dla informacji spryskiwacze na wycieraczkach ma również fiat coupe
Czy możesz wkleić jakąś przykładową aukcję, z tymi które pasują?
Ogólne zasady użytkowania samochodu zimą są mi znane i od lat stosowane w innych samochodach, jednak moja Gtv (jak z powyższego tekstu wynika) wymaga więcej uwagi od standardowych czynności.
Np. wspomniane pół baku staram się nawet latem stosować, bo nigdy nie wiadomo ile syfu z paliwa się wytrąciło przez lata użytkowania.
Linki, o które prosiłeś. Siłowniki są identyczne, praktycznie stare wykręcasz nowe wkręcasz. Trochę kombinowania jest przy wyciągnięciu mechanizmu zamka (trochę ciasno jest w drzwiach, a mocowanie zamka/siłownika jest długie), ale wszystko da się zrobić. Powodzenia.
http://allegro.pl/centralny-zamek-4d...923077775.html
http://allegro.pl/zamek-centralny-ce...888743796.html