dzieki za odp!
Printable View
dzieki za odp!
Fachowiec od regeneracji turbosprężarek stwierdził, że nie widział jeszcze zakrzywionych łopatek wirnika. Nie pokrzywionych w wyniku uszkodzenia, tylko regularnie krzywych. Chodzi o wirnik zmiennej geometrii.
Turbina Garret M54 z 1.9 JTDm 150KM z 2007.
Napisałem fachowiec, żeby odróżnić go od mojego kolegi i jego garażu.
Dokładnie jest to firma V-Turbo : profesjonalna regeneracja turbosprężarek.
Chciałem dołączyć do grona zadowolonych klientów. Tak głosi ulotka.:(
Problem wyjaśniony:
- chodziło o zakrzywione łopatki zmiennej geometrii.
Byłem przy składaniu turbosprężarki. Wg fachowca nadaje się ona do regeneracji.
W międzyczasie, w serwisie Boscha poleciłem sprawdzić turbosprężarkę mojego auta.
Stwierdzono, że jest w porządku, ale zasysa olej z odmy. Ponoć częsty przypadek, który właśnie mylony jest z jej awarią.
Na poniedziałek umówiłem się na montaż oil tanku. Mam nadzieję, że to pomoże.
Gdyby ktoś potrzebował turbosprężarkę do regeneracji to mam na zbyciu.
Jest z silnika 1.9 JTDm 150 KM.
Witam.
Przymierzam się właśnie do zakupu Alfy 159 1.9 jtd wersja 150 koni. Obecny właściciel regenerował turbine oraz wymieniał koło dwumasowe kiedy kupił samochód, przy przebiegu 170 tys. Następnie przez 3 lata zrobił jeszcze 35 tys kilometrów, obecnie przebieg wynosi 205500 km. Mógłby ktoś orientacyjnie powiedzieć ile taka turbina powinna jeszcze wytrzymac? Zamierzam i tak dokładnie sprawdzić autko w ASO, ale mniej więcej chciałbym wiedzieć na ile taka regeneracja może wystarczyć?
Zależy jak była zregenerowana i zależy jak jest używana, tj. czy auto jest i będzie mechanicznie zadbane.
Koledzy a ja mam taki problem jestem po regeneracji turbiny wszystko pięknie ładnie ale jest problem taki ze wcześniej wskazówka od turbo sygnalizowała o wypalaniu dpfu (unosił sie)teraz nic nie pokazuje całe szczęście ze dziś wrzuciłem chwilowe spalanie i zauważyłem. Przy turbo czy okolicach jest jakiś czujnik który odpowiada za wskazania na turbo (wskazowce)wypalanie dpfu
A w czasie jazdy wskaźnik od turbo co pokazuje? jak z mocą?
Pewny jesteś że doszło do wypalania? Pojeździj i jeszcze poobserwuj..