Ja zmieniłem. Zero skutków ubocznych, zero wycieków, zero rozszczelnienia, oleju nie ubywa. Zmienione z marszu razem z filtrami, zero płukanek czy innych guseł odprawianych nad silnikiem.
Printable View
Wedle opinii fam forumowych i mechaników-gawędziarzy aby zmienić olej z gęstszego na rzadszy trzeba w noc świętojańską trzy razy plunąć przez lewe ramie i to za stodołą po lewej stronie. Wtedy nic się nie rozszczelni i nie rozpuści ścian bloków silnika. ;)
A poważnie, to akurat te wartości jakimi się posługujecie mówią o najmniej ważnych parametrach oleju. Poczytajcie sobie jak dobierać olej
Załącznik 130413
Pisze tam też, że można ale nie powinno się zmieniać oleju na gęstszy w miarę starzenia się silnika. A nawet jeśli ktoś zmienia, to i tak musi on odpowiadać klasie olejowi jaki podaje fabryka dla nowego samochodu.
Przeczytałeś tego PDF-a, czy Maćku, ot tak sobie to napisałeś ? ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=130515&stc=1
Ja dodam tylko od siebie że Klasa lepkości nie świadczy o tym z czego olej jest zrobiony bo oleje 15W40 również mogą być syntetyczne :) to tylko klasa lepkości.
A wracając do mojego pytania :
Jak już napisałem parę postów wyżej w instrukcji obsługi do mojej 156 2.4 JTD 10V jest napisane że zalecany olej to 10W40, pytanie czy ktoś wertował swoje papiery i czy może też potwierdzić to ze swoją instrukcją ??
w silnikach jtd 8/10 v w starszych rocznikach w instrukcjach jest podane jako olej zalecany 10w40 ,5 w40 jako olej "zimowy" i w chłodnym klimacie