-
Marek skąd zabrałeś info, że moja cośnie domaga bo mnie coś takiego irytuje :)
P.S jak miękne i 170 co ? przeczytaj mój post ponownie.
"Okolice 200 to może być równie dobrze 170/180/190KM.. "
Piszę tutaj, że robię 170 ? Nie pisze.
MOŻE BYĆ RÓWNIE DOBRZE 170/180/190KM
CHODZI MI O MOMENT CHŁOPIE - MOMENT :)
P.S 2 I przestań brać ludzi za wycinki wersów bo sam Ciebie tak nie biorę tak w ogóle - najpierw puściłeś famę o 200, a teraz wybierając najniższą 170 :)
Tak się nie robi :)
Cytuję teraz twoje slowa "BEZ KONI NIE MA MOMENTU"
-
Przepraszam. Nie zrozumieliśmy się. Chodzi o to że te 170KM zrobisz bez nowego IC. A 200KM nie zrobisz. Może się mylę ale między 170 a 200 jest duża różnica w Twoim przypadku. Co innego zrobić chip a co innego porządny tuning z rozbudową/przebudową sprzętu.
Dlatego tak to ująłem.
To ile podniesiesz momentu a ile mocy zależy tego jak zostanie ułożony program. Z tego co wiem to też nie jest obojętne kto to robi (w sensie doświadczenie/wiedza).
Jeżeli podbijesz w górę głównie moment to szybciej padnie Ci sprzęgło a będziesz miał to kopnięcie od dołu.
Jeżeli podbijesz w górę głównie moc to zyskasz na sprincie do setki.
-
Marek liczę się z tym NOWY IC POWTARZAM NNOWY IC ma być TYLKO NA ZAPAS, będzie chłodził lepiej niż seria ? Będzie.
Przy spokojnej jeździe nie będzie różnicy, ale jak mu dasz w podłogę temperatura momentalnie rośnie to jest oczywiste..
-
Dalej obstawiam montaż icka na dachu:D
Kasę na czipa przeznacz na bieżące wydatki, a to co zostanie zainwestuj w brembo. Przynajmniej będziesz miał hamulce:)
-
ja Was nie rozumiem, ludzie wkladaja wieksze hamulce do aut ktore tego nie potrzebuja i kazdy sie podnieca, Chlopak chce wrzucic wieksze IC zeby temp w dolocie byla nizsza przy palowaniu to kazdy mu pisze ze to glupoty... jak chce to niech wklada, mimoze ze te 170 uzyskalby na seryjnym, zeby wiecej uzyskac to trzeba byloby pewnie wtryski wymieniac itp, byl tu projekt mocnego diesla chyba w 156fl na ponad 200km i tam mialbys liste co dokladnie trzeba wymienic.
-
Brembo w zasadzie wyglądają a nie hamują :) nie wiem jak hamuje seria w przedliftowych 166 JTD ale np w 159 grabki chyba lepiej mi hamują niż brembo w 166. A na pewno nie gorzej :)
Brembo mają na pewno przewagę przy większym katowaniu hebli. Lepiej odprowadzają ciepło, mniej obciążają tarcze.
P.S. Na zlocie karnąłem się z rivtem po sporych górkach (166 3,2V6). Jechał na pełnym bucie i heble do dechy. I tak kilkanaście minut po stromych górach. O dziwo po takim katowaniu hebli dymiło się tylko z tylnych :D
-
Nie chodzilo ni akurat o 166 bo to dosc ciezkie auto, ale o wkladanie "duzych" brembo czyli wiekszych noz w 166 np do 147 1.8ts. Wiadomo ze najlepiwj miec jak najlepsze heble, ale wtedy oprocz zaciskow dobrze jest zainwestowac w klocki dobre, bo tarcza jak tarcza powinna wytrzymac
-
Marek, a ja mam odmienne uczucie. W 159 mam małe zaciski przedliftowe nowy komplet z przodu Textara i o ile wcześniej nie zwracałem na to uwagi tak ostatnio po 2 tygodniach przerwy w jeżdżeniu 159 miałem "niedobór" hamowania w porównaniu do 166 z brembo. Nie mówię, że tragedia jakaś ale różnica na korzyść brembo jak dla mnie jest.
-
dareme89, no chyba jedyny ty zrozumiałeś mnie poprawnie. Wdg tematu jak napisany większy IC ludzie myślą, że szykuje niewiadomo jak zacny projekt 200hp+.
A napisałem tylko w okolicach 200. o InterCoolerze też mnie zrozumiałeś bo chce po prostu niższą temp w dolocie ja auto będzie miało nie mniej pełne obciążenie..
A po co mi heble skoro mocy nie ma ? :) 150KM z tymi heblami na prostych odcinkach daje radę, natomiast butowanie i to ostre po nocnym mieście z ludźmi z 2.4JTD :cool: hamulce nie wyrabiaja to jest normalne..
-
Ja mam troche wieksze TRW zalozone od seryjnych i jest elegancko :)