-
Dla uzupełnienia - udało mi się zaimportować dane do FES'a i przy okazji: termostat chyba również u Ciebie lekko niedomaga.
Logi powinny być robione na 4 biegu 1500 RPM i gaz do dechy, przy 4000 RPM puszczasz. Logujesz tylko niezbędne wartości - zwróć uwagę co dzieje się ze znacznikami czasu w ostatnim logu - im więcej parametrów tym większe opóźnienia w odczycie.
Dla turbiny: ciśnienie zmierzone, oczekiwane, otwarcie zaworu overboost i obroty silnika oraz osobny log dla ustalenia ilości zasysanego powietrza: masa zmierzona, oczekiwana, otwarcie zaworu EGR i obroty.
Tak w dużym skrócie :)
-
Przepustnica wyczyszczona , EGR podmieniłem na nowy , przepływomierz nawet udało mi się załatwić jednak dalej dym . Oczekiwana masa powietrza pokrywa się teraz ze zmierzoną jak dymi na wolnych obrotach , ciśnienie doładowania tak samo pokrywa się (oczywiście nie w pełni idealnie ale bez jakiś gór i dolin na wykresie ) . Jedyne wskazanie które dalej nie gra to powietrze zmierzone i oczekiwane nie pokrywa się na wyższych obrotach tj ok 900 zmierzone 1200 oczekiwane . Czemu uważasz że termostat nie domaga ? Wskaźnik w kabinie zawsze staje na 90 stopniach i nigdy nie przekracza tej wartości ,obieg wody wydaje mi się w normie
-
Nie sugeruj się wskaźnikiem w kabinie. W logu widać jak skacze temp. Zmierzona przez komp. i to ona jest ważniejsza bo na jej podstawie również dawkowane jest paliwo. Bardziej jednak zastanawia mniejszy przepływ powietrza - zapchany kat. ? Sprawdź jeszcze dawki paliwa.
Sent from my RM-825_eu_poland_261 using Tapatalk
-
Udało mi się w międzyczasie załatwić termostat na podmiankę zobaczę jakie da efekty, w FES'ie jest parametr ogólna dawka paliwa o ten parametr chodzi ?
-
Tak, FES chyba niczego innego nie podaje - rozgrzej do 90st C, wyłącz wszystkie odbiorniki i na wolnych obr. odczytaj. Powtórz ten odczyt w momencie dymienia. Jak temp. po wymianie termostatu ustabilizowała się trochę ? :)