-
Tak, VDC było pod koniec produkcji przedlifta. Zapominam o tym ciągle :P (P.S. będzie dobre pytanie na przyszłoroczny zlot :D) polskiej instrukcji do cf3 nie widziałem ale ktoś ma obcojęzyczną bo też były dywagacje (bodajże o elektryce lędźwi). I w niej jest taki mix przed i po FL.
Jeżeli chodzi o ten nieszczęsny TCS to niby w podręczniku dla sprzedawców tak napisali ale.... co to za kontrola trakcji co działa tylko na przednie koła i to tylko do 40km/h? Żadna z niej kotrola trakcji :sarcastic: chyba że w czasach w których makarony jeszcze nie znali prawdziwej kontroli trakcji to tak to ochrzcili :) przecież jak weszło vcd (prawdziwa kontrola trakcji - a dokładnie stabilizacja toru jazdy) to poprzednie oznaczenia przeszły do lamusa.
-
To zobacz co na skrót TCS pokazuje wiki:
A traction control system (TCS), in German known as Antriebsschlupfregelung (ASR), is typically (but not necessarily) a secondary function of the anti-lock braking system (ABS) on production motor vehicles, designed to prevent loss of traction of driven road wheels. TCS is activated when throttle input and engine torque are mismatched to road surface conditions.
:)
Czyli TCS = ASR, używane wtedy zamiennie.
-
W sumie tak :)
Zamiast rozwlekać się w tym temacie spiąłem się i wreszcie znalazłem ten temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...a_dolozyc.html
Zapraszam do lektury :D