dobre...... :P
Printable View
post nr. 1067 z tematu "jaki olej"Cytat:
ja odebrałem samochód od mechanika po generalce, niestety.
Ale już mam autko i z tego się cieszę!
Mechanik robi od dłuuugich lat alfy w ASO AR...
i mam zalany 10W40 CASTROL MAGNATEC spełnia fiat 9.55535-D2, a różnica między 9.55535-S1 jest chyba tylko na dłuższe okresowe zmiany olejów, a ja o tak zmieniam co 10tkm, więc mam nadzieję, że będzie w porządku. Olej spełnia charakterystyki ACEA A3/B4
zawsze to lepiej niż 15w40:D
No właśnie rozmawiałem z nim o tym i on ma swoje zdanie na ten temat, szczególnie widzi przy wałki jak wyglądają, wszystko jest ładnie smarowane na 10w40 a to jest ważne, a od tego oleju nic nie dostaje po dupie na pewno nie dpf jak jest wszystko wporządku. Ale kaźdy ma swoje zdanie, ja chciałem 5w30 i zalałem. To jest tak z większością bo i wycinanie dpf, wkładanie chipa, zatykanie egr jest nie zdrowe chociaź by dlatego że dużo gorętsze powietrze idzie na tłok co może skutkować pęknięciem.
W)aśnie chodzi o to że ten meechanik zna się i jest dobry, precyzyjny.
ciekawe ile tu ludzi nie odezwało się na temat 10w40 ze swoją opinią bo każdy zbluźnie nawet ten co tylko zalewa i tyle.
ale po to są fora i problemy
pozdrawiam
Mam pytanie czy ta informacja o zaślepianiu egr i gorącym powietrzu jest od tego mechanika?
Oraz nt. usuwania klap w kolektorze ssącym.
Niby dlaczego 10W40 ma lepiej smarować w zimie niż 5W40 / 5W30? :D
Co do oleju to sam producent zaleca w przypadku 1.9 16V stosowania 5W40/5W30(DPF) w warunkach klimatycznych o dużym zróżnicowaniu temp. i Polska się zalicza (lato +30, zima -30). Także z tym 10W40 można o ile nie musisz odpalać auta w niskich temp.
Przecież to właśnie przez egr idą spaliny do kolektora. Co może być bardziej gorące?
Daj namiar na tego mechanika.. Co by nikt przypadkiem do niego nie zajechał.. I w którym ASO pracował.
pzdr,tadzikpl