po postach poprzedników. Nikt nie napisał nic złego na luk i sachs poza jednym kolegą, a valeo padały po kilkunastu tyś.
Printable View
po postach poprzedników. Nikt nie napisał nic złego na luk i sachs poza jednym kolegą, a valeo padały po kilkunastu tyś.
LUK i Valeo dla silnika 1.9 JTD to jest to samo, różni się tylko pudełkiem. Przed montażem u siebie miałem możliwość porównać wizualnie kilka zestawów.
Jeśli chcesz Sachs, a nie masz takiego zestawu fabrycznie zamontowanego, to musisz liczyć się z koniecznością modyfikacji rozrusznika (wizyta u tokarza), zajrzyj tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ght=rozrusznik
Zamontowałem Sachs nieświadomy późniejszych problemów, ale jeśli chodzi o trwałość, to jak na razie jestem zadowolony. A auto mam po dość mocnym programie.
widzisz. takie jaja. dzięki. czyli wygląda na to że najpierw trzeba rozebrać auto zanim zamówi się części
Tomek_Krk mówił, że tylko auta z początku produkcji miały montowane Sachsy. Ja mam grudzień 06' i siedział Valeo.
Mój marzec 2007 I też oryginalnie siedziało valeo
ja mam 2007 czyli muszę szukać luka lub valeo
Ja polecam od siebie zestaw sprzęgła Valeo , dwumas Valeo, a wysprzęglik FTE (taki jak oryginał) , wyspżeglik Valeo i Luk to raczej szajs jest bo miałem w rekach wszystkie trzy, po zamontowaniu Valeo układ się zapowietrzał, skrzynia została ponownie zdjęta, ostatecznie został założony FTE, cena takie kompletu to minimum 2600-2700zł jeżeli oczywiście części sa oryginalne.
Raczej przypadek. Ponad rok jeżdżę na wysprzęgliku LUK i wszystko w najlepszym porządku. Chyba że cenowo FTE się bardziej opłaca.
Ja mam FTE i tez były problemy z zapowietrzaniem. Kupiłem nawet luka a w pudełku i tak był FTE. Ostatecznie problemy z zapowietrzaniem tego pierwszego udało się rozwiązać nawet nie ściągając skrzyni, ale to już inna historia.
Zdaje się że problemy z zapowietrzaniem tych wysprzęglików to złe ustawienie zawleczki a nie kwestia jakości :)
A przynajmniej , tak słyszałem :D
Dodano po 14 minutes:
Valeo ma zdaje się około 2/3 rynku sprzęgieł.
Czyli na mój rozum jeśli wszyscy producenci mieliby podobny odsetek reklamacji to i tak na 10 sprzęgieł 6-7 będzie Valeo ...
Reklamacje w postach z forum ? Tak, czytam co chwila jak to trzeba było założyć starą tarczę bo nowa się rozleciała po kilku kilometrach.
Przerabiałem ten temat kilkanaście razy , odwrotnie założona tarcza w JTD (np 147 , 156) powoduje że słoneczko z frezem (ten środek tarczy) jest po prostu wypychany . Ciekawe ilu mechaników przyznaje się do takiego błędu przed Klientem ?
Wypadające łożysko z docisku ? Mnie się zdarzyło kilka takich reklamacji, żadnej Valeo nie uznało.
Widziałem kilka razy jak Klient zaraz po otworzeniu pudełka próbował włożyć łożysko w docisk...
Nieumiejętne wyjmowanie takiego łozyska kończy się zniszczeniem pierścienia i różnymi problemami.
No i to co już koledzy napisali, w Sachsie klika razy trafiłem Valeo, sprzęgła, koła dwumasowe.
Oczywiscie nie twierdzę że Valeo jest jakiejś kosmicznej jakoście ale , coś , mamy świat jaki mamy, chcemy tanio to nie spodziewajmy się fajerwerków.