Czyli nie włączanie lockup'u czyli takie "ślizganie" to raczej oznaka zużycia konwertera? Po rozgrzaniu zanika ten problem.
Printable View
Czyli nie włączanie lockup'u czyli takie "ślizganie" to raczej oznaka zużycia konwertera? Po rozgrzaniu zanika ten problem.
Nie wiem. U mnie w żadnym automacie coś takiego nie występuje. Powiedziałbym nawet że przekłada ostrzej niż rozgrzany.
Nie no, nie mów, że w aisinie zapina ci biegi 1-3 i nie masz "poślizgu" poniżej jakiejś tam prędkości obrotowej? Przecież ona np. praktycznie od zera na 3ce może jechać i wtedy nie zapina tak do chyba 2200 obr/min. Takie coś właśnie zauważyłem w zf'ie na zimnym teraz, jak jest poniżej zera. Wcisnę mocniej i obroty np stoją tak na 2200, a auto przyspiesza po okolo 1-2km już normalnie zapina.
Zmienia płynnie. Nie nazwałbym tego poślizgiem. Żeby tak to precyzyjnie określić to bym musiał chyba z komputerem na kolanach jeździć.
Ale jak dzisiaj rano jechałem 166 a popołudniu 159 to nie czuję różnicy w zmianie biegów.
Oczywiście zmienia płynnie, chodzi mi o to że to tak jak jazda na "półsprzęgle " w ręcznej skrzyni. Rusz 159tką z lekkim gazem i wrzuć na 3kę (ręcznie) naciśnij gaz i powiedz gdzie zatrzymają obroty i jak się zachowuje wskazówka obrotomierza, a jak prędkościomierza.
Tak, na pewno. Po to mam automat :D
ale porównując przekładanie na zimnym i rozgrzanym to oba automaty na zimnym ostro przekładają. Jakbym właśnie szybko puszczał sprzęgło. A jak się rozgrzeje to tak maślano, można lekką przgazówkę nawet zrobić. Czuć wyraźnie pracę konwertera. Na zimnym nie.
Ciekawe co piszecie. U mnie jest bardziej jak u Aro: takie półsprzęgło na zimnym + ciągnie do wyższych obrotów, ale to bardzo krótko. Jak się rozgrzeje to jakby mniejszy uślizg i szybciej zmienia. Szarpnięć nie ma żadnych ani na zimnym, ani na gorącym.
Ja mam jak Aro i Tomaz w aisin
To albo się nie rozumiemy albo ja mam obie skrzynie zepsute :sarcastic:
Marek ale co ty możesz o tym powiedzieć, jak ty tylko grzebiesz w 166, a jeździsz od święta, a 159 jest żony. Dobrze że zlot robisz to przynajmniej raz do roku trasę zrobisz :P