-
Delikatnie podgrzać nic nie zaszkodzi. Nieraz naprawdę niewiele trzeba ciepła aby materiał się rozszerzył. Tak było i w moim przypadku wystarczyło delikatne podgrzanie palnikiem do lutowania miedzi na miękko w momencie jak prasa cisnęła na tuleje i po chwili tuleja niemalże sama wyskoczyła? Lepsze to niż pchanie prasą na siłę i ryzykować uszkodzenie wahacza.
-
No a wsadzanie tulei pu w miejsce pluwajacej nie sprawiło że auto prowadź się jak żuk? Różne opinię czytałem o pu że dają radę itp ale zamiana plywajacej na pu nieruchomą nie mogło nie wpłynąć na prowadzenie auta. Zamiast stałej pu można by już wsadzić tuleje od BMW e38 która ma podobne wymiary no ale też nie jest pływająca. Nie chce z auta zrobić wozu drabiniastego po takiej zmianie. Tego się obawiam:( już chyba lepiej tedgum wsadzić...
wysłane z WC
-
No właśnie też się obawiałem jakichś negatywnych skutków. Nic nie zauważyłem, raczej wszystko na plus. Wcześniej lubił tył pływać na nierównościach poprzecznych i to dość nieprzyjemnie. Teraz wszystko jak po sznurku idzie. Z komfortu na - to niestety troszkę bardziej i wyraźniej szum opon słychać.
-
Masa nie kombinuj tylko tak jak Ci pisalen. Ja mam pływająca od w124 czy jakoś tak. Lepiej dać pływająca.
-
Nie wiem czy z tą tuleją to się opłaca kombinować od mercedesa. Kosztuje tyle samo co dedykowa lemfordera czy trw 4-5 dyszek. A jak po taniości to i do 166 można za 25zł kupić.
-
kaac marek wszystko pieknie piszecie o mercedesie w124 tzw baleronie, tyle tylko , ze zapewne chodzi Wam o tuleje plywajaca ZWROTNICY, a moja babcia potrzebuje tulei plywajacej WAHACZA tyknego. poza tedgumem i jak cezy pisze-PU opcji za wiele nie ma... odnalazlem jeszce rozmiarowo pasujaca tuleje wahacza tylnego od BMW 7er E38 , ktora niestey nie jest plywajaca ,, ale jako alternatywa dla PU czemu nie... kurcze boje sie ze skoro konstruktotr tam wsadzil plywajaca to tak musi byc. widocznie w trakcie pracy wahacza na to ramie dzialaja takie sily ze to musi byc luźne polaczenie.. zwykla tuleja moze inaczej pracowac...
-
Żeby się przekonać dlaczego ta tuleja na krótkim ramieniu musi być wahliwa, wystarczy podnieść samochód na lewarku. Od razu widać jak mocno jest ona przechylona. Po drugie kilka osób się tu spina na temat tulejek zwrotnicy od mercedesa. Panowie, wszystkie markowe tuleje TRW i Lemforder są do Mercedesa. Tak się szczęśliwie złożyło, że Alfa Romeo wykorzystała takie same do swojej zwrotnicy i teraz sprzedawcy podają je jako dedykowane do 166. Niestety Alfa Romeo nigdy nie przewidziała wymiany owych tulei, tylko całej kompletnej zwrotnicy.
-
Dominik nikt tu się nie spina tylko doradza od tego jest forum. Tylko, że dedykowane do alfy są znacznie droższe. Masa jak będziesz robił zawias to tuleje w belce też wymień. u mnie akurat nie było znacznego luzu ale za jednym zamachem a drogo nie było
-
Kaac.... Nie są wcale droższe. Przecież Ci napisałem....
Odnośnie jakichkolwiek pływaków to do mnie też nie przemawia Pu ani żadne sztywne.
-
Ja u siebie po tym jak mi rozwaliło po 7kkm tuleje tedgum'a na dłuższym ramieniu, co spowodowało dodatkowo rozwalenie tulejek w Z-etkach oraz w drążkach regulacji zbieżności do pogięcia śrub włącznie, założyłem PU żółte. Ale tylko na dłuższe ramię i Z-etki. Na krótszym ramieniu nie polecam, zresztą ktoś kiedyś wrzucał zdjęcia jak wygląda taka tuleja PU tam zamontowana - porażka jeśli chodzi o jej ułożenie i przez to pracę. Szkoda też że nikt nie produkuje tulejek do drążków regulacji zbieżności bo to się przecież aż prosi.