-
Mi chodzi o to że nie ma dedykowanej wtyczki multifunkcji do ICSa. Piny są razem z innymi. Moim zdaniem (jak już wspomniałem) musisz po nitce do kłębka. Czyli szukasz gdzie to idzie i dlaczego nie ma tam napięcia. Może dojdziesz do jakiś skrzynek, może bezpieczników. Nie wiem. Ale musisz ze schematem lecieć. Jak ściągniesz sobie eLearn to będziesz wiedział gdzie ten kabel idzie i bez rozbebeszania całego auta namierzysz kolejne złącza z tym kablem.
-
Sprawdź Czy na dolnej wtyczce ISO masz jak poniżej:
D1, Vehicle speed signal
D2, Spare
D3, Telephone mute for external devices
D4, Terminal 30 for audio module - to jest +12V
D5, Active aerial supply - zasilanie na antene też sprawdzić
D6, Spare
D7, Spare
D8, Terminal 31 for audio module - to jest masa
I wszystkie napięcia sprawdzasz w stosunku do masy na tej samej wtyczce. Bo możesz mieć napięcie względem budy ale już nie koniecznie potrzebną masę we wtyczce.
-
Hej, ta szeroka biała wtyczka trzeba ją rozpiąć i podłączyć do wiązki DSP jeżeli tak zrobisz to masz już głos w przednich głośnikach a tylne zostają do podłączenia pod siedziskiem tylnej kanapy.
-
Moim zdaniem działasz nieco chaotycznie...
Po niskim poziomie idzie sygnał dźwiękowy z ICS do DSP, z DSP wraca na głośniki. Ponadto idzie pilot z ICS, który załącza procesor i szyna danych, która przesyła komunikaty między DSP i ICS. ICS ma swoje zasilanie, DSP ma swoje zasilanie (dobrze to nieco zmodyfikować, żeby nie było różnicy potencjałów, ale to oddzielny temat). Najpierw następuje wyzwolenie ICS, a później DSP. Podpinając sam ICS tylko i wyłącznie pod zasilanie (plus powiedzmy antenę) masz już do niego dostęp (wszystkie pola na wyświetlaczu mają być aktywne). Zacznij od tego - na stole samo zasilanie, następnie kable od samego ICS w bolidzie - sprawdź napięcia - interesuje Cię tylko zasilanie. Jeżeli ICS na stole działa, a napięcia na pinach kostki zasilającej są OK, to ICS musi ruszyć. Następnie podpinasz audio, najlepiej samą kostkę z końcówkami kabli i podłączasz po kolei głośnik. Masz już zasilanie i audio. Teraz podpinasz audio z bolidu z wypiętymi pinami i po kolei przedzwaniasz patrząc, czy coś pojawia Ci się po drugiej stronie (wciąż bez podpiętego DSP!, czyli głośnik na wyjściu w bagażniku). Masz już cały tor do DSP. Podpinasz DSP i analogicznie sprawdzasz po kolei - pilot, zasilanie, audio (znowu na krótko głośnikiem lub multimetrem) w kierunku głośników. Jeżeli jest tak jak mówisz, to któregoś kroku nie przejdziesz. Na początek możesz przedzwonić wszystkie kable pod kątem ciągłości i zwarcia - może tu już coś wyjdzie.
Schemat elektryczny i jego rozumienie jest niezbędne.
Na YT Arni wrzucił filmik z montażem DSP.
-
Szerszen jak wrócę do domu odpisze. Danus. Nie mam tej czarnej 8pin wtyczki w wiazce dsp wcale...
Dodano po 15 minutes:
Mi ics działa tylko nie działa radio w nim.. Zrobiłem zdjęcie jak to wygląda
-
Jak możesz nie mieć, jak to jest właśnie wtyczka z zasilaniem dla modułu audio w ICS'ie. Nie masz wtyczki powyżej, którą do tej pory szło audio na głośniki, a teraz idzie z wtyczki na samej górze. I ona nie musi być czarna.
-
W wiazce dsp nie ma czarnej kostki 8 pin tam gdzie się podłącza kolorowe piny... W swojej wiazce, która miałem to jest taka czarna okrągła wtyczka na 8 pin
..
Dodano po 15 minutes:
Dokładnie nie ma wtyki D.. w wiazce dsp co zrobić? Nic nie jest wyrwane..
-
Prawdopodobnie temat rozwiązany okaże się jutro, gdyż nie mam latarki, a vectra w garażu.. Rozmawialen przez telefon z danusem i faktycznie nie mam wtyczki iso z zasilaniem i prawdopodobnie nie działa z tego zakładka audio :-(
-
KaaC to co Ty w takim razie podlaczyles jak nie ma tej wtyczki, zostawiles wolne miejscecna wtyczke?
-
Zgodnie z prawem Murphyego każde urządzenie elektryczne działa lepiej po podłączeniu do prądu ;)
Masz niekompletną wiązkę Kaac?