-
Ja tez to mam. Kupiłem filtr mana z oplotem dwustronnym. Ale jeszcze go nie założyłem.
Zrzucałem dolot przy klapie gaszącej. Myślałem ze może jakies przedmuchy sa, ale ssanie jest takie ze mi rękę prawie wciągnęło. Nic sie nie cofa. Oglądałem dolot i puszkę filtra. Wszystko ok. Bede jeszcze w weekend wymieniam uszczelkę pod deklem i sprawdzam luzy zaworowe. Wałek sobie zobaczę. Jak krzywki wyglądają. Mam nadzieje że nie zobaczę tam niczego czego bym nie chciał widzieć :)
Też mnie to męczy, ale na razie nie rozwiązałem problemu. W kwietniu jestem umówiony na zrzucenie skrzyni. Może to wina dwumasy i niesie po całym silniku a puszka dostaje rezonansu. Tak tylko gdybam...
-
"Problem, bulgot Alfa 166 2.4 jtd 20v" - tytuł filmiku na yt
Nie moge niestety dodac link... na YT jest filmik jeśli macie ochote posłuchajcie:-)
Ps wiem, że rolki napinacza paska klinowego do wymiany :-)
Mechanik twierdzi, że rury dolotowe wywalić z kwasówki, a wsadzić seryjne.. i niby dolot szczelny mam.
Rozrząd może taki dźwięk dawać?
Wtryski?
Turbo?
-
Z tego co czytałem. Rozrząd teoretycznie może miec znaczenie. Może tez wałek mieć krzywki wtarte. To w grupie tdi częsty przypadek.
No ale to by dawało innne objawy. Trudności z odpalanie. Nierówną prace silnika itp. U mnie nic takiego nie występuje.
Dolot z klasówki tu raczej nic nie wadzi. Kilka osób ma góra, dół i się nie skarżą. Ja słyszałem odwrotny przypadek. Dolna ori gumowa rura zrobiła sie taka miękka że "pulsowała" i dudnilo właśnie.
-
Małe światełko w tunelu...
Jak przytykam przepustnice dolotu bulgot zanika i silnik ładnie pracuje, a jak puszczam"ten dzyndzelek" to odrazu buczenie bulgotanie itp. czyli jakby za dużo powietrza?
Może jednak rury kwasówki daja jakiś dzwięk, rezonans..?
-
Sprawdź rezonatory na rurach w dolocie.
-
Sprawdzić czy szczelne?
Sory nie bardzo wiem jak :)
-
Jak przytykasz dolot (za pewne używając klapy gaszącej) to zmniejszasz przepływ powietrza i zawirowania. Wytargałeś te rury dolotu i obejrzałeś dokładnie jak rozmawialiśmy, czy dalej na "macajewa" działasz ?
-
Mechanik to robił gwarancji nie mam... więć jak sam nie zobaczę nie będę pewny :)
-
Danus bo albo mi umknęło albo priva pisałeś do michaloo. Jak sprawdzić te rury. Mam to u siebie rozbebeszone wszystko, bo płukałem dolot i cooler. Oglądałem wszystko i wydaje sie ok.
-
Rozmawiałem z nim przez telefon. Szukasz wszelkich pęknięć, załamań itp. Dodatkowo dokładnie oglądasz puszki rezonatorów i ich przyłącza. W przypadku puszek mozna wspomóc się benzyną itp.