-
No nie do końca, bo właśnie jestem po wymianie takiego zablokowanego sprzęgiełka u ojca w fordzie. Skutkiem zablokowania była urwana rolka pomocnicza wskutek bardzo dużych szarpnięć przy odpalaniu i gaszeniu. Po założeniu nowego sprawnego pasek przestał szaleć. O dziwo ucichł też dźwięk a'la kończąca się dwumasa, którego źródła wcześniej nie dawało się ustalić.
-
To teraz zasadnicze pytanie. Jak ludzie żyli przedtem? :) przecież wszystkie stare auta nie miały czegoś takiego.
-
-
Powiedzcie mi czy w 156 1.9 105KM 99r. jest te sprzęgiełko na alternatorze ? Dziś wymieniałem rolki i pasek, sprawdzałem luzy na kołach pasowych i alternator obracał się razem z kołem pasowym w każdym kierunku.
-
Wedle epera było sprzęgiełko w twojej wersji, ale konkrety to juz po VIN'ie trzeba
-
Czyli ktoś już go się zapewne pozbył ....
-
Części doszły wymienione 3 rolki i pasek Getz narazie wszystko hula nic nie szczela nic nie piszczy narazie klasa
-
1 załącznik(i)
cześć,
dzisiaj jak jechałem 35 stopni upał, odpaliłem na maxa klimę i nawiewy, po przejechaniu około 20 km zaczeło coś śmierdziec czym przypalonym i lekki dym spod maski, na wyświetlaczu znaczek akumulatora i brak wspomagania. Zatrzymałem się, wyłączyłem silnik i chwile odstałem. Później odpaliłem, wyłączyłem klimę i podjechałem jeszcze z 4-5 km auto zaparkowałem. Po około godzinie wchodzę do auta i odpalam i słyszę tylko takie młotkowate stuknięcie i bach.
Pasek wieloklinowy nie jest poszarpany, i wydaje mi się że tak jakby zleciał ale nie przerwał się, da się go częsciowo wyciągnać. Pytanie co mogłobyć przyczyną? Zatarta jakaś rolka, uszkodzona spręzarka od klimy? Auto musi iść na lawetę, czy wywalić pasek i da się gdzieś dojechać?http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=174813&stc=1
-
Ja mailem podobne efekty jak zatarło mi sie łozysko na sprężarce klimy. Bez sprawdzenia wszystkich rolek sie nie obejdzie. Mnie to sie przytrafiło w 166. Ty masz brere i mysle , że lepiej jak popytasz chłopaków od 159 bo onui lepiej znają bolaczki tego modelu.
-
Kierując się wpisami na forum kupiłem pasek gates i co? Piszczy pod obciążeniem przez pierwsze kilometry. Wszystkie rolki i napinacz nowe. Co ciekawe, mechanik, który dłubie w alfach od 20 lat mówi, że zakłada tylko contitechy, bo są mechate z obu stron i twierdzi, że nigdy nie spotkał się z tym, aby piszczaly. Jak widać porady z forum a życie to dwie różne sprawy.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka