Ja mierzyłem tryb N i D. Nie wiem co to jest zwykła hamownia, ale na tej wszystkie koła się kręciły.
Printable View
Inna, bardziej czuła reakcja na gaz to pewne, ale skoro sam producent podaje inną wartość momentu dla trybu D (250 Nm przy 2500 obr/min) i N (230 Nm przy 2250 obr/min) to chyba coś w tym jest.
macie racje , przydało by się czasami trochę więcej momentu szczególnie przy większych prędkościach, tutaj w grę wchodzi też umiejętność jak najbardziej efektywnego "wstrzelenia" się zmianą biegów w obroty pomiędzy maksymalnym momentem a mocą. Wykres charakterystyki konkretnego egzemplarza będzie niezbędny, tyle że ja 99% jazdy nie robię po autostradach tylko po zwykłych drogach i po mieście :), ja wcale nie mówię że kiedyś nie zrobię chipa -tylko wszystko w swoim czasie ;)
A może ktoś się wypowie kto już ma chipa w Julce MA. Jak sprawuje się auto, czy czuć różnicę w dynamice, spalaniu i czy podzespoły wytrzymują te niemal 200km.
Zastanawiam się czy jest sens wydawać 1,5 tysia, tym bardziej jeśli miałoby to być niebezpieczne dla auta.
Spojrzalem do instrukcji, dla 1.4TB jest jedna wartosc momentu, nie ma rozroznienia dla N I D i to potwierdzil Cinek na chipie, jednak dla 1.4 MA I 1.75TBi faktycznie jest rozroznienie dla N i D.
W kazdym razie w mojej TB na N po chipie mam 265Nm, a w D nie byla hamowana, ale Cinek ustawil bodajze 0.2bar wiecej i to naprawde czuc.
Cytat:
Napisał tx555
juz nie przesadzaj, Giulietta 1.4 MA nie jest az tak miekka (szczegolnie z pakietem sport), zreszta zawias podobny do tego z QV (tam jest chyba jeszcze cm nizej) a QV ma mocy i momentu seryjnie znacznie wiecej. Poza tym trzeba odpowiednio umiec moc wykorzystac i podkrecona Julka pojedzie w zakretach calkiem niezle, oczywiscie z dedykowanym zawiasem od bilstein/eibach czy novitec pojedzie jeszcze lepiej ale na pewno nie jest to nieporozumienie dla mocy rzedu 200hp+.
Mialem ostatnio okazje uczestniczyc w szkoleniu w WORDowskim osrodku doskonalenia techniki jazdy (slalom, kawalek toru, plyta poslizgowa, szarpak itd.), Julka spisywala sie bardzo dobrze. Przy omijaniu przeszkody i hamowaniu przed przeszkoda na plycie poslizgowej polecili mi zwiekszyc predkosc o ok. 10kph od zalecanych zeby byl jakis challenge w ogole. Opony Bridgestone RE050A, z usztywnionymi sciankami bocznymi, na pewno tez pozytywnie wplynely na performance.
Na wiosne wybiore sie pewnie na druga czesc szkolenia, bardziej zaawansowana
Opony ze sztywnymi bokami to Run on Flat, czy tak?
nie, te nie sa Run on Flat, po prostu maja usztywnione dodatkowo scianki boczne zeby mniej deformowaly sie w zakretach. Ma to swoje minusy, komfort na nierownosciach jest nizszy. Po zmianie na zimowe 17" z letnich 18" wydaje sie jakbym zszedl co najmniej 2 rozmiary
To XL w takim razie? A może zdradzisz nam co to za tajemnicze opony? :)