No i zapadła taka znacząca cisza. Człowieku, podziel się wiedzą, inni czekają :)
Printable View
No i zapadła taka znacząca cisza. Człowieku, podziel się wiedzą, inni czekają :)
Hej,
Niestety nie miałem czasu aby dostać się pod deskę i porobić zdjęci. Natomiast rozwiązaniem jest założenie dodatkowego przekaźnika pomiędzy rozrusznikiem a przewodem zasilającym rozrusznik (+) - ten przewód wychodzi z bodycompa. Tam jest jakiś sterownik od zapłonu do którego idą sygnały z IMO, Czujnika pod pedałmi, itd. Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć. Ten sterownik gubi prąd - albo inaczej podaje za mały do rozrusznika. Stąd efekt pykania. Najłatwiej zdiagnozować to poprzez dodanie dodatkowego plusa na rozrusznik lub pomiar napiecia na rozruszniku w chwili zaplonu.
1) Ciagniesz GRUBY plusowy przewód od plusa w AKU (trzeba to zrobić w dwie osoby) w chwili jak jedna naciska start w aucie trzeba przyłożyć plus do plusa na rozruszniku, u mnie odpalało auto tak za każdym razem
2) Można też zmierzyć napięcie na przewodach wchodzących na rozrusznik w chwili zapłonu - w rozruszniku minus (-) to obudowa.
Nie wiem jak to prościej opisać ale podobno kazdy szanujący się elektryk jak mu się powie że potrzebny dodatkowy przekaźnik do odpalenia na rozruszniku będzie wiedział o co chodzi.
Maksymalny koszt 100 PLN.
Póki co odpala Brera mi jak złoto za każdym razem na dotykniecie, nie ważne czy zimny czy ciepły itd.
Jak się wymieni rozrusznik i nadal ma się ten sam objaw to sugeruję nie naprawiać ponownie rozrusznika tylko poprosić elektryka o diagnozę - jedna uwag nie każdy warsztat zna się na elektryce :)
Mo że w weekend uda mi się coś więcej wrzucić.
Rozumiem to tak, że z przekaźnika sterującego elektromagnesem w rozruszniku jest podawane za niskie napięcie (czego przyczyną pewnie jest częściowe zużycie styków tego przekaźnika) na cewkę elektromagnesu. A rozwiązaniem jest zasilić z niego cewkę innego przekaźnika (np: RM-83Z o mocniejszej obciążalności styków) a stykami tego przekaźnika sterować elektromagnesem w rozruszniku...?
Możesz teraz zrobić reklamę Panu elektrykowi, który pomógł Ci ogarnąć sprawę :) Pewnie nie jeden alfaholik skorzysta :)
Nie prościej wymienić to uszkodzone "coś" (z tego niejasnego opisu domyślam się, że chodzi o przekaźnik?) zamiast rzeźbić z dokładaniem kolejnych kabli i przekaźnika? Bez urazy, ale ta metoda wg mnie wygląda na druciarstwo ;)
Jeśli to jest kwestia przekaźnika zintegrowanego z innym modułem (a z wcześniejszych postów tak można wywnioskować), który z jakichś powodów nie jest w stanie uciągnąć odpowiedniego prądu, to może to być kwestia wydania tysiąca versus wydania 100 PLN. I akurat zrobienie tego poprzez kolejny przekaźnik (bez jakichś karkołomnych obejść) jest dość eleganckim rozwiązaniem problemu :)
- - - Updated - - -
Cytat:
Sam sterownik jest niestety trudno dostępny a w ASO niebotycznie drogi.
W takim razie jestem ciekaw dokładnie który to sterownik.
Hej,
Nie wiedziałem, że aż takie zamieszanie to wywoła :) . Trochę czasu temu zagadnieniu poświęciłem jak pisałem wcześniej ( nie lubię jako coś nie działa). Mój elektryk faktem zna się na rzeczy. Nie jest alfistą ale ma długoletnią praktykę w dużym serwisie który zajmuje się tylko elektryką, elektromechaniką i elektroniką. Przekaźnik jest zintegrowany ze sterownikiem - dlatego został dodany dodatkowy przekaźnik z kostką , wtyczką itd. Druciarstwem bym tego nie nazwał, bo jest zrobione full profeska :) Faktem że, sam nie lubię niczego co nie jest oryginalne w aucie. Ale w tym przypadku koszta wymiany całego sterownika - są niewspółmiernie większe. Dodatkowo, jak łatwo się domyśleć problem jest powszechny więc używka średnio by się opłacało zakładać. Dodatkowo - co jest ciekawe to rozwiązanie wyeliminowało mi błąd ( nie świecił się Check), odnośnie wysokiego ciśnienia paliwa - czasem mi się zapisywał w kompie że niby sygnał nie ciągły ciśnienie paliwa za niskie na pompie vacu. Ten temat też przerobiłem (sądziłem że to może być przyczyna złego odpalania), wymieniłem nawet czujnik ciśnienia paliwa i regulator ale nic to nie dało - obstawiałem nawet pompę. Ale teraz tego błędu nie mam.
Jak już wcześniej mówiłem w weekend wrzucę fotki i dokładnie sprawdzę o który sterownik chodzi.