-
Jak masz tłumik końcowy to nie ma mowy o zadnym dźwięku :) po wywaleniu tłumika końcowego na pewno się uśmiechniesz. Jeśli chodzi o moc to nie jestem specjalistą. Do Cinka na wirusowanie pojechałem już bez końcowego i pokazało mi w serii 176KM a producent podaje 170. Na pewno nie wpłynie to źle jak wywalisz końcowy, w końcu spaliny szybciej będą wylatywały.
Taka ciekawostka, gdy jeszcze miałem dpf-a ale już bez końcowego: gdy odbywało się wypalanie dpf-a, przez to iż spaliny mają wysoką temperaturę to dźwięk jest wtedy silnie basowy.
-
A wyjaśnij proszę(tylko dokładnie) co ma obecność tłumika końcowego do szybkości wylatywania spalin.
-
Jeżeli tłumik końcowy jest przelotowy (sportowe tłumiki) to nie zmiejsza szybkości wylatywania spalin. Cała reszta tłumików (w tym ori) są komorowe, co bardzo zmniejsza szybkość wylotu spalin, bo najczęściej muszą one przelecieć tłumik 2 lub 3 razy zanim dotrą do wylotu ;)
Jestem świeżo po wymianie układu wydechowego, zobacz sobie w moim wątku jak wygląda w środku ori tłumik. A tłumik przelotowy ma jedną/dwie rury perforowane wzdłuż puszki i trochę wytłumienia dookoła. Obniża to hałas, ale nie zmniejsza prędkości spalin. Przy okazji zmniejsza się spalanie :)
-
Wszystko super, tylko ze w silnikach wolnossacych(jesli tlumik jest sprawny i nie ogranicza przeplywu) mozna stracic moc, bo pojemnosc ukladu wydechowego ma bardzo duze znaczenie. W turbo wyglada to troche inaczej, ale za duzy wydech tez moze zabrac mocy...
Sent from my BlackBerry 8900 using Tapatalk
-
Jeśli ktoś nie liczył układu wydechowego do seryjnego silnika nie doładowanego, to prędzej straci moc niż zyska...
-
W wolnossącym sportowy tłumik np. firmy Ulter na bank nie obniży Ci mocy ;)
-
Co by nie zaśmiecać i nie tworzyć nowych tematów, warto?
http://allegro.pl/kadex-alfa-romeo-1...201705316.html
Miał ktoś do czynienia z tym w 147 1.6? Będzie coś lepiej mruczeć? :)
-
Posłuchaj tego:
http://www.youtube.com/watch?v=IihSmZQWP7E
i zapytaj Drifter'a (jest na forum) :)
-
-
Tak jak kolega wyżej, odkurzacz. Trzeba było kupić z męskim motorem :-P