-
Witam
Zmagam się z podobnym problemem. Alfa 159 2.2jts, użytkowana przeze mnie piąty rok. Aktualnie 183kkm, rozrząd na ori gratach zrobiony przy około 150kkm w ASO BB, błędy wtedy jednoznacznie wskazywały na rozrząd. Teraz wypadanie zapłonów na 2 i/lub 4 cylindrze, auto zjada średnio 2 litry paliwa więcej niż "kiedyś", praktycznie nie bierze oleju. Wydaje mi się, że przyczyną jest nagar na dolocie, potencjalne przyczyny związane z elektryką raczej wykluczyłem. W Bielsku jest dobry warsztat specjalizujący się w remontach głowic, niestety trzeba będzie zrobić to kompleksowo.
-
Zrzucałem dolot dwu, trzy krotnie i przynajmniej u mnie jakoś strasznie dużo tego nagaru nie było! Samodzielnie czyściłem preparatem XADO ANTYKOKS, całkiem fajnie zmiękcza osady, myślę, że dość dobrze oczyściłem zawory dolotowe. Jak po zmianie elektrozaworu nadal nie będzie poprawy to czeka mnie wymiana spękanej wiązki, kolejnym punktem będzie sprawdzenie wtryskiwaczy. Więcej pomysłów nie mam. Tak swoją drogą, po wymianie rozrządu auto ładnie pracowało, fajnie się zbierało, lecz miałem duże spalanie. Z każdą chwilą następowało pogorszenie pracy silnika, do tego stopnia, że po tygodniu niemal nie da się jeździć. strasznie telepie silnikiem, źle przepala paliwo, dławi się!
-
Zawory, gniazda...,komplex.
-
Cris.R rozwiązałeś problem? Ile Ci tego oleju przepala?
-
Witaj, dziwna sprawa z moim pojazdem, przez kilka dni problem się samoistnie rozwiązał, czyli nie miałem wypadających zapłonów lecz dzisiaj już wszystko wróciło, czyli znów chodzi jakby nie palił na jeden gar. Mam non stop spalanie stukowe, zostało z 40% mocy i spala 16l na setkę. Po przygazowaniu na chwilę wraca do normalności, czasami zastanawiam się, czy czasem nie jest to wina oleju, a w zasadzie rzekomego niskiego ciśnienia może pompa niedomaga? Czekam na elektrozawór z USA. Jak wymiana to nie pomoże, wymieniam wiązkę do wtrysków.
-
wymian oleju na 5w30 lub 0w40 i pukanka wczesniej
-
Wypadające zapłony przeniosły się z 4 cylindra na 1, czyli dokładnie w miejsce przełożenia wtryskiwacza. Czyli jednak w jts padają wtryskiwacze! A ile to ja z mechaniorami się nawykłócałem, cholerne papraki! Niepotrzebnie wymieniłem kompletny rozrząd i wiązkę silnika!
-
padaja wtryski czy to cos dziwnego, kupuj używki i tyle
-
Dla potomnych, wymiana wtrysku rozwiązała wszelkie problemy. Tylko szkoda wydanej kasy na kompletny rozrząd, instalację elektryczną i kilka innych zbędnych pierdół. pomyśleć, że mechaniory z dobrą renomą chcieli mi zrobić kosztowny remont silnika!!!