Taka temperatura jest na zewnątrz odbłyśnika a nie w środku gdzie znajduje się LED. Ledy oddają ciepło w tył na radiator a zwykłe żarówki H7 do środka.
Printable View
Taka temperatura jest na zewnątrz odbłyśnika a nie w środku gdzie znajduje się LED. Ledy oddają ciepło w tył na radiator a zwykłe żarówki H7 do środka.
Temperatura zwykłej H7 jest dużo wyższa od LED i nikt co 2 lata nie regeneruje odbłyśników, więc raczej nie ma się co bać o trwałość lampy. Poza tym tworzywa sztuczne są wtryskiwane przy temperaturze 150-200* (http://tworzywa.com.pl/Poradnik/Para...ysk-21694.html) więc też nie ma się czego obawiać. Chłodzenie potrzebne jest LEDom. Przy wyższej temperaturze wydajność spada.
Najpierw zregeneruje odbłyśniki i zobaczymy jaki będzie efekt. Napewno podzielę się informacją po regeneracji.
A czy jest przymus zamykania lampy ? Nie może być tak żeby ten radiator wystawał delikatnie z lampy?
Dlaczego w/g niektórych reflektory w Alfie są do bani...słabo świecą itp itd.Nie ważne czy to o 145 155 156 159 sami niewidomi bo im słabo świeci.To do tej pory k.. czym jeździliście???Terenówką z dwunastoma reflektorami na dachu czy jak??? Światła w 159 są całkiem nie złe. Kurza ślepota ta przypadłość się nazywa.
Nie wiem czy doczytałeś ale światła bardzo chwale w GT, w Spiderze natomiast w 159 to porażka. Wiekszość się ze mną zgodzi.
Ja miałem w 159 świeczki, ale przed wywaleniem ~600zł na porządne LEDy H7 Philipsa siedemdziesiątej ósmej generacji, postanowiłem wymienić odbłyśniki na nowe (zregenerowane) za 150zł, rączkami panów co takie rzeczy robią na co dzień. I lampy świecą elegancko na zwykłych żarówach H7 z Castoramy, a nie żadnych X-Night-Super-Gunwo za 200zł sztuka. Teraz mam zenony 25W w Giulii i nie ma jakiejś szalonej przepaści względem mojej 159, a spodziewałem się, że będzie.
Co do "wypalania" odbłyśników to problemem jest ilość mocy, która w halogenie H7 idzie w podczerwień. Te tam 70 czy 80 stopni na radiatorze LEDa to jest żart przy tym.
A jeszcze w kwestii oślepiania, to z moich doświadczeń po nieprawidłowym zamontowaniu żarówki H7, konstrukcja projektora (odcięcie) w 159 sprawia, że "zagubione" światło nie wali po oczach innych uczestników ruchu jak co drugie Ducato, tylko raczej strumień idzie ostro w dół - po felernej wymianie byłem w szoku jak jasno zrobiło się tuż przed autem, tylko że później dopiero zauważyłem, że nie widzę dalej niż na 20m :P Tak więc teoretycznie taki LED, nawet jeśli nieprawidłowo umieszczony (mają zazwyczaj pierścienie, pozwalające obracać trzon względem mocowania), nie będzie oślepiał, a co najwyżej "para pójdzie w gwizdek".
Cytując klasyka:
do tej pory k... czym jeździłeś, jeżeli piszesz, że w 159 światła są OK ? Dobre światła na pewno nie są w 146.
- - - Updated - - -
Tutaj odpowiedź dlaczego tak jest:
https://moto.onet.pl/uwaga-absurd-pr...utelke/scxryev
Niedawno w Motorze lub AutoŚwiecie był test porównawczy różnych źródeł światła. Wyszło w teście, że Nie zawsze Xenony były lepsze od halogenów...
W pełni się zgadzam z tym co napisałeś. Potwierdza to też to, że cokolwiek nie wsadzimy w soczewkę to nie będziemy nikogo oślepiać (w założeniu, że mamy prawidłowo ustawione światła).
Bzdury piszesz.Kurza ślepota,brudne szyby albo wypalone odblysniki.Cos z tych rzeczy tycz sie 145/6 i 159 w twoim przypadku.