Napisał
alfa.bravo
Witajcie, to mój pierwszy post, jestem aktualnie w trakcie załatwiania papierów do wynajmu długoterminowego na Veloce 280KM i nie ukrywam, temat mocno mnie zainteresował.
Pierwsze co mi przyszło na myśl, to zagotowany płyn hamulcowy (jazda po górach z hamulcem, albo np. woda w układzie). Dałoby to podobny efekt i wyjaśniało dlaczego aktualnie wszystko wygląda normalnie. Jeżeli auto stoi na parkingu to usterka nie wyjdzie, zanim ponownie nie damy do pieca.
Zacząłem szukać informacji w internecie i okazuje się, że podobny problem wystąpił już w przeszłości:
(linka nie mogę podać bo nie mam 10 postów, niech ktoś się odezwie na PW to wyślę linka i będzie można wstawić niżej)
Chodziło o partię Giulia/Stelvio wyprodukowanych pod koniec 2017. W skrócie: 23 listopada 2017 kilka aut nie przeszło testów jakości na skutek utraty ciśnienia w układzie sprzęgła. Wstrzymano produkcję i wszczęto dochodzenie. Pobrano próbki do badań. Zmieniono system przechowywania płynu hamulcowego i z układu sprzęgła.
Więcej szczegółów tutaj: (linka nie mogę podać bo nie mam 10 postów, niech ktoś się odezwie na PW to wyślę linka i będzie można wstawić niżej) można poczytać wyjaśnienia, że auta są wzywane w ramach akcji serwisowej z powodu prawdopodobieństwa płynu zanieczyszczenia płynu hamulcowego olejem innego przeznaczenia.
Pierwsze co mi przychodzi na myśl w Twoim przypadku to pobranie próbki z układu i ocena jej pod kątem zawartości wody lub innych zanieczyszczeń oraz sprawdzenie temperatury wrzenia układu. Być może problem obejmuje również auta wyprodukowane w innym terminie lub w jakiś sposób układ nadmiernie wciąga wodę z otoczenia.