U mnie ikonka zaświeca się w czasie interwencji ASR - tyle podsumowania.
Printable View
U mnie ikonka zaświeca się w czasie interwencji ASR - tyle podsumowania.
Czyli albo Twój wóz jest wyjątkowy albo układ działa nie do końca prawidłowo.
Dokładnie to samo napisałem o wyjątkowości mojego samochodu ;) - działa prawidłowo, bo nie pozwala obrócić kołami w miejscu, a diagnostyka nie wykazuje żadnych błędów, dlatego właśnie namawiam autora wątku do jej przeprowadzenia.
gdyby była awaria systemu (w szczególności któregokolwiek czujnika abs) to wielce prawdopodobnym jest brak działania ABS. To się sprawdzi bez MESa..
Tyle, że ten jakoby problem, odznaczający się święcącą kontrolką koledze zniknął, a więc na tę chwilę może jedynie sprawdzić, czy błąd zapisał się w kompie.
Postanowiłem wykonać operację na żywym organizmie. Nieszczęsna kontrolka zaświeciła się u mnie po wciśnięciu przycisku VSR/ASR przy "biegach". Swieciła się i świeciła. Do momentu wyłączenia lub do ponownego włączenia silnika. Ogólnie rzecz biorąc nic niezwykłego się nie wydarzyło. Podobne działanie ma przycisk włączający radio (włączone /wyłączone) :)
Nie chce zakładać nowego wątku dlatego tutaj wrzucę post. Starałem się przeszukać forum, gdyby ktoś widział już podobny temat to prosiłbym o link.
Od jakichś 2 miesięcy zauważyłem 3 przypadki dziwnego dla mnie użycia systemu VDC.
Pierwszy przypadek:
Skręcałem w prawo ruszając pod górkę, promień skrętu jakieś 90 stopni po czym auto zostało na chwile przydławione elektronicznie i ikonka VDC migała na lewym zegarze. Tak jakby koła się uśliznęły, pomyślałem, że dobra no ostry zakręt mogło się coś nie zgrać z czujnikami ABS. Na pewno koła się nie uśliznęły, jestem pewny, asfalt był suchy. Tłumaczyłem sobie to jako dziwną anomalie ponieważ ten zakręt pokonywałem wielokrotnie tak samo i czasem w deszczu, nie była potrzeba interwencja VDC.
Drugi przypadek był podobny do pierwszego.
Trzeci przypadek:
Dzisiaj jechałem taki dość łagodny długi zakręt i pod jego koniec to samo... VDC się włącza przez co automatycznie na chwile przepustnica zostaje zamknięta. Asfalt również suchy i nie ma szans na uślizg kół.
Zdarza mi się gdzieś w mieście kołować na parkingach, gdzie wydaje mi się, że taka usterka z niezgodnością prędkości obracających się kół mogła by szybko wyjść ale w mieście nigdy mi się to nie zdarzyło.
Obawiam się, że jest to początek jakiejś awarii, obstawiałbym czegoś z ABS-em, czujnikami. Miga tylko ikonka VDC na zegarze z prędkościomierzem, na wyświetlaczu nie wyświetla się żadna informacja.
Jest szansa wykrycia o co tu może chodzić?? Miał ktoś już taką akcje??
Załącznik 276981
Alfa Romeo 159 2.4jtdm Q4
Podpisałeś już komputer?
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
Komputer miałem podpięty miesiąc temu, chwilę po pierwszym pojawieniu się tego błędu z tego co pamiętam nic nie znalazłem, przejrzałem wszystkie moduły od sterownika silnika po poduszki.
Jutro postaram się jeszcze raz podpiąć komputer i sprawdzić wszystko.