- to troche za mało, dwa hebelki.
- a widzisz te potencjometry, a symetryzacja, +/= 10%.
- od tej symetryzacji masz TRA + lub ujemne, nie zrób tego samego blędu co ja.
- ma być 1 Hz ( 2 Hz), symetria 50 % !!!
- to troche za mało, dwa hebelki.
- a widzisz te potencjometry, a symetryzacja, +/= 10%.
- od tej symetryzacji masz TRA + lub ujemne, nie zrób tego samego blędu co ja.
- ma być 1 Hz ( 2 Hz), symetria 50 % !!!
Emulatorek zrobiony, ustawiłem 0.1..0.8V 1Hz.
Dzisiaj podłączam i sprawdzam na wykresach. Pokaże zrzuty.
Jestem ciekawy rezultatu. Teraz ECU nie ma możliwości regulacji i jak jest mądry to zorientuję się, że nie może regulować i pewnie walnie focha ;).
- ciekawe , jak zareaguje ECU.
- zrobiłem podobny emulator ale czujnika położenia i obrotów wału korbowego.
( coś w rodzaju generatora Rossa ale za mniejsze pieniądze )
- po podłaczeniu można było robić pomiary wtryskiwaczy, ich wydajności, sprawdzać cewki oraz świece W.N.
- ładnie, czysto, bez uruchamiania silnika.
- nie miałem wtedy emulatora sondy lambda, można byłoby pomierzyć co o tym sądzi ECU samochodu.
To Bubu jakie parametry Cię interesują? Co pomierzyć?
Wykres sondy to wiem, czas wtrysku.
Myślę o resecie adaptacji i sprawdzenie co ECU zrobi, ale boję się by nie wpadł w "obłęd" mając non-stop ten sam parametr sondy ;)
Zanim podłącze podregulowałem - 1.006Hz - ciężko o równe 1Hz ;).
http://img195.imageshack.us/img195/40/oscyl.th.png
- rozgrzewania sondy lambda raczej bym nie mierzył.
- ale coś w rodzaju:
1. - - jak chcesz złapać "spadochron".
- temperatura silnika
- injection time
- advance angle
- throttle value angle
2. - jak namierzasz się na falowanie to inny zestaw
- engine speed high resolution
- target engine speed
- TRA
- throttle value angle.
3. czasami też pomierz lambda pre-cat status, czy nie ustawiłes za mały, za duży zakres sondy lambda.
- ja bym pomiary robił od zimnego silnika jesli jest mozliwość.
- ale logowanie zacznij przed uruchomieniem, będziesz widzał jak wydajna jest pompka paliwa, w 1 sekundzie ECU wymusza wtrysk na wszystkich wtryskiwaczach.
- no i pamietaj że to alfa z M1.5.5, ciekawe jaki numer wykręci.
- mi np. nie chciał działać parametr lambda regulation row 1, jak tylko zobaczył sondę, to zaraz dał poprawny ten parametr.
--
http://img38.imageshack.us/img38/5025/start4o.th.jpg
--
http://img41.imageshack.us/img41/857...kistart.th.jpg
--
Hmm coś nie tak, podłączyłem emulator i przesunęło napięcie - min. mam -.01V, a max. 0.53V, więc ECU stwierdził,ze albo zimna albo odłączona.
Żadnej innej reakcji nie było.
Nasuwa się pytanie dlaczego na oscylu jest dobrze, a tutaj nie? obciążenie? musi być duże,ale wątpię.
Moim celem jest wyszukanie tego mulenia, buczenia i trybu awaryjnego.
Zauważyłem, że mimo połączenia emulatora to i tak była regulacja mieszanki - wirtualna chyba. Dążyło do jedności. Wyłączyłem sondę - to samo, więc jednak omija sonde.
to był błąd, mówiłem ze to alfa i M1.5.5.
- masz tam chyba potencjometry, program alfadiag i należy podregulować.
- ja to byłem mądry , ponieważ te regulacje robiłem bez uruchomienia silnika, tylko z właczonym generatorem Rossa, czy jak kto woli z emulatorem czujnika obrotów i położenia wału korbowego.
- schemat prosty , tylko trochę IC jest na nim, bo trzeba emulować te 60 zębów i te dwie przerwy. ( czyli 4046, 4017, 4013, 4001)
Mam to wszystko, spokojnie, Alfa z mózgiem 1.5.5 nie wie na kogo trafiła - chcę jeszcze jutro sprawdzić coś innego - podłączę emulator do A/D i spróbuję programowo interpretować sygnał tak jak to robi 1.5.5 - ustawić wpierw tak jak ECU to widzi (posilę się dzisiejszymi danymi pracy sondy po podłączeniu emulatora) i ustawie potencjometrami tak jak powinno być.
Kolejnie podłączę do żywego 1.5.5 - ciekawe jak wtedy odczyta.
Tak to by było za łatwe - jestem ciekawy czy to wina SW czy HW. \
Bubu, kiedyś rozbierałeś ECU - czy może wiesz jak podłączona jest sonda? Jak jest na wejściu?
Ja nie wiem, uprali się wszyscy na te TTL'e, a przecież teraz są procki, atmel, philips itd. chwila bazgrania w C i ma się wszystko - płytka mniejsza itd. etc. To tak jak by się robiło sterowanie silnikiem krokowym(np.2 fazowego) za pomocą TTL'i - pełno układów zamiast dwóch: uP i driver'a ;)
- pamiętaj tylko, że wejścia sondy lambda , bez obciażenia mają coś około -0.27 V i to ci psuje twoje ustawienia.
- TTL kontra uP --> dlatego w komputerze zastosowałem uP LPC2148, a reszta to program w C++.
- schemat podobny do naszego dla starszych motroników był zamieszczony tutaj:
- szk0da tylko że koledzy zatrzymali sie tylko na tych starszych modelach.
--
http://motronic.ws/
Więc tak :D już po wszystkim :-)
W załączniku są logi - niestety Bubu musiałem zrobić reset adaptacji by sprawdzić co zrobi jak będzie miał stały "dobry" sygnał z sondy :-)
Pierwsza część wykresu (młodsze) to po adaptacji i praca na jałowym, druga część to przygazówka na postoju - teraz kto mi znajdzie moment gdy za bardzo spada kąt wyprzedzania przy gwałtownym depnięciu geja gazu ? :-) nie ma go :-).
Obserwowałem sobie co się dzieje w trakcie bawienia się "szerokością" sondy - jak nie zwiększał czas wtrysku to zmniejszał, powolutku,ale to robił. Inna sprawa to jak Bubu mówiłeś pokazywał mi, że ma lewe powietrze lub nie. A jak się mój kochany ECU męczył by ustawić parametry mieszanki oj głowa go chyba zaczęła boleć bo zaczął bawić się kątem wyprzedzania - widać to później w pierwszym zestawie wukresów.
Co do kopa - hehe, no przejechałem się - gdy stanąłem to strzelał kat i rurki od temperatury :-). jedynka mielenie, dwójka mielenie i na trójce jeszcze przymielił i tyle mnie widziano.
Ważna sprawa: gdy miałem w trybie awaryjnym z powodu sondy to lekko słyszałem zawory przy ~3tys. obrotów jak by wariat się zacinał - teraz jak ręką odjął - wniosek? Pewnie nie brany był pod uwagę czujnik spalania stukowego, a teraz w "normalnej" pracy jest,ale mogę się mylić co do wniosku.
Inna obserwacja to regulacjia sondy, bez wyregulowania symetralizacji sondy miałem aż 1.12 !! a teraz 1.00<->0.99 :-).
Dobra teraz do sklepu po sonde i test przepływki - pokazuje mi prawie 4.3V a to za mało na 480kg/h! Podciągnę trochę napięciowo i zloguję prametry.
Hmm takie testery jak ja mam np. do sondy mogły oprócz AlfaDiaga eliminować zbędne zakupy ;).