Więc skoro posiada klapę gaszącą, dlaczego zdjęcie klemy i jej zamknięcie, nie zgasiło silnika? Przecież nie powinno już być dopływu powietrza [emoji848]
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Więc skoro posiada klapę gaszącą, dlaczego zdjęcie klemy i jej zamknięcie, nie zgasiło silnika? Przecież nie powinno już być dopływu powietrza [emoji848]
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Może została wyprogramowana przez jakiegoś fachmana. Był ostatnio temat gdzie mechanik zaproponował klientowi takie rozwiązanie.
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
Oczywiście że ma kalpe gaszącą i nawet latem była zakładana oryginał w 100 % sprawny znajduje się z boku klawiatury jak staniesz przed maską po prawej stronie i to też mnie nurtuje czemu właśnie to nie dało rady ! Dodam że EGR itd. zostało wywalone z auta zaślepka i komputerowo .
Bo nie zgasiłeś silnika zdławieniem go (wysoki bieg i puszczenie sprzęgła) lub przyciskiem start/stop, tylko odpiąłeś klemy. Diesel do pracy nie potrzebuje iskry, więc to nic nie dało.
Ale do spalania potrzebuje tlen, który powinna odciąć klapa gasząca. Right? Więc jak wymusić zamknięcie się klapy gaszącej? :confused:
(wiem, wjeżdżamy na poziom dyskusji akademickiej, ale sam mam diesla w automacie (XD) i myślałem, że po to mam klapę gaszącą by się nie martwić rozbieganiem)
Czy zużycie oleju ~0,5l na 10tys kilometrów przez turbo (jest zapocone i jest olej w rurze za turbo już od dłuższego czasu) jest poziomem normalnym, czy należy się zająć tematem. U mechanika usłyszałem standardowe jeździć, obserwować.
Sądziłem, że z mojej wypowiedzi "nie zgasiłeś silnika [...] przyciskiem start/stop, tylko odpiąłeś klemy" wynika, że rozumiem bezsens odpięcia klem.
Sądzę też, że wyłączenie silnika stacyjką zamknie klapę gaszącą i zamknie dopływ do kolektora ssącego oleju silnikowego jako paliwa (chyba że olej dostaje się do dolotu ZA klapą gaszącą).
Skąd wiesz, że to nie zadziała? Przyznam, że nie próbowałem, ale w necie wskazują takie postępowanie jako jedyną metodę próby zatrzymania rozbieganego diesla z automatem.