Cyfrowe zegary są tańsze w produkcji, pewnie z tego też względu pożegnamy się z analogowymi :(
Printable View
Giorgio zostało zaprojektowane przez Maserati i w końcu tam trafiło.
No prawie, bo Grecale ciągle jeszcze nie ma w sprzedaży.
Giulii i Stelvio wystarczyło przemodelować przód i dodać trójząb, żeby dostać mniejsze Maserati.
Za chwilę tak się stanie ze Stelvio - Grecale, szkoda, że tak późno.
Nt. silnika 2.0 jest sporo w necie. Bazą jest amerykański silnik, zmodyfikowany dla potrzeb AR (aluminiowa konstrukcja, Multiair).
Diesel to rozwinięcie 2 litrowej konstrukcji FIAT'a (zerknij choćby na rozrząd), również po modyfikacjach AR (aluminium, wałki balansowe).
V6 widać po konstrukcji, że to niemal 100% projekt Ferrari, być może z domieszką Maserati.
Global Medium Engine ( w skrócie GME ) to rodzina silników stworzona przez dział układów napędowych Alfa Romeo i produkowana od 2016 roku.
Rodzina GME składa się z dwóch nowych serii silników: jednej stworzonej przez FCA Italy (projekt kodowy Giorgio [1] ) dla Alfa Romeo Giulia i Stelvio , [2] [3] oraz drugiej (projekt kodowy Hurricane ) przez amerykański oddział FCA dla Ameryki pojazdy wyprodukowane przez Chryslera , Jeepa i Dodge'a . Oba są produkowane w Termoli we Włoszech w zakładzie Termoli Powertrain Plant.
Około 2018 roku krążyły pogłoski, że produkcja Hurricane zostanie przeniesiona do Trenton Engine Plant w Trenton w stanie Michigan [4] [5] , która produkuje również silniki World Gasoline Engine i Chrysler Pentastar . Jednak FCA ogłosiła 5 marca 2020 r., że zainwestuje 400 milionów dolarów w zmianę przeznaczenia nieużywanej elektrowni Indiana Transmission Plant II w Kokomo w stanie Indiana, aby zbudować GME na rynek Stanów Zjednoczonych. Oczekuje się, że produkcja wyprodukowanego w USA Hurricane rozpocznie się w fabryce silników Kokomo w drugim kwartale 2021 r . [6] Do czerwca 2018 r. GME T4 zostanie również wyprodukowany w Changsha (Chiny) przez fabrykę GAC Fiat Chrysler Powertrain dla pojazdów produkcji chińskiej. [7]Obecnie jest dostępny tylko w pojemnościach 2.0L, z różnymi tuningami.
Pierwszym pojazdem wykorzystującym silnik GME T4 jest Alfa Romeo Giulia 2016 wprowadzona na rynek w kwietniu 2016 roku, a następnie Alfa Romeo Stelvio . Pierwszy amerykański Hurricane został przyjęty przez nowego Jeepa Wranglera (JL) w 2018 roku, a następnie przeszedł facelifting 2019 Jeep Cherokee (KL) i chiński Jeep Grand Commander.
2,9-litrowym silnikiem V6 o mocy 510 KM i maksymalnym momencie obrotowym wynoszącym 600 Nm. Jest to zmodyfikowany silnik Ferrari F154 - V8 o pojemności 3,9 l z uciętymi dwoma cylindrami.
Miałem bagnet w TS 16V i regularnie go używałem, woziłem nawet w bagażniku olej na dolewki. W ogóle za tym nie tęsknię. W 1.4 MA nie dolałem ani kropelki. Myślę, że w GME będzie tak samo.
Dla fanów bagnetów jest wersja Q - tam sobie można sprawdzać do woli;).
Jak Alfista mówi, że tęskni za bagnetem, to obawiam się, że to syndrom sztokholmski :D.
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
Bedzie taki moment ze mimo wszystko bedziesz go potrzebowal,oby to bylo na wlasnym rejonie a nie podczas podrozy w Alpy z rodzina.
Chocby dlatego ze jak zawiedzie elektronika,byla fizyczna mozliwosc sprawdzenia.