https://allegro.pl/oferta/blue-smart...kaAqohEALw_wcB
Printable View
Ta oferta którą ja wrzuciłem różnica zaledwie 70 zł a mocniejsza o 1/3
10 vs 15
To była pierwsza lepsza oferta dla przykładu, może są lepsze.
Tej "mocniejszości" nadwyżki ponad 10A to nigdzie nie wykorzystasz, no może tyle że będzie ładowarka bardziej trwała.
Jeszcze dopytaj/sprawdź czy można tam wymusić ładowanie małych aku takich rzędu 45Ah - niektóre większe ładowarki mają z tym problem.
Po 4 h postoju w garażu, podłączyłem aku do ładowarki z czystej ciekawości, rano sprawdzę jakie cuda zwojuje te 1.2 A
ja mam 3.8 A bosch C30 i ujdzie.. ale przed alfą nigdy nie miałem prostownika :D
Znalazłem informacje ze 15 A jest do akumulatorów od 50 Ah , natomiast 10A do akumulatorów od 40 Ah.
W Pandzie od żony jest akumulator o mocy 35 Ah no i mam zagwozdkę czy go ten z prądem ładowania 10A nie uszkodzi? Choć to prąd maksymalny więc wydaje mi się że nie powinien, ale nie znam się, więc spytam co Wy myślicie?
Polecam mocniejszą, możesz sobie ograniczyć moc ładowania w elejtronicznej. Mam jakiegoś starego imax b6 mini 6A i mam einhela transformatorowy prostownik 12A. Już tego pierwszego nie podłączam do aku samochodowych, totalnie bez sensu, prostownik radzi sobie zdecydowanie lepiej i nigdy nie pokazał maxa 12A o ile wierzyć w te wskazania bo tam to mocno poglądowe. Ten imax też zawsze jakieś 4A na starcie pokazywał, to za mało, dziwne cuda tam sie potrafiły dziać jak to kilka dni musi się ładować.
@OTTO1 wpisz sobie w googlu frazę
victron 12/10 tryb ładowania małym prądem
i zobacz odpowiedź od AI
No bystre to urządzenie.
Czyli mogę zamawiać.
Powinno być ok :-)