Skadzes to wydarl? :) Moze inaczej... Nowa 159 (tak wiem...) z silnikiem 2.4 na dzien dobry ma wysluzony silnik, bo zalewaja ja 5w-40?
Printable View
Ja leję Motul ponieważ TYLKO Motul/Vavoline/Liqui Moly i chyba millers robią oleje 5w30 na bazie pełnych syntetycznych!! (Tak jak 0W) Resztaczyli mobil castrol i inne oleje 5W tak naprawde sa olejami produkowanymi na bazach półsyntetycznych z większą ilościa dodatków i sa to tak zwane oleje HC czyli hydrokrakowe.
Podsumowujac: Oleje 0w zawsze sa syntetyczne. Oleje 5w - syntetyczne produkują tylko Ci co wymieniłem wyżej. Reszta to HC. 10 w to juz mocne półsyntetyki i 15W mineralne.
Leje Motul X-Clean c3, polecam, tak jak kolega wyzej pisal, najwyzsza jakosc.
Oczywiście jak motul to jedynym OFICJALNYM dystrybutorem Motula na nasz kraj jest Inter Cars. Także jak kupujece gdzie indziej warto sie dowiedzieć skąd go mają - olej do frytek sami sobie możemy wlac i to znacznie taniej.
Zgadza się: Alfy z silnikiem diesla są fabrycznie zalewane Selenią WR 5W40.
Kogo stać, może sobie takiego nalać. Olejem 5W30 krzywdy nie zrobisz, ale po co to zmieniać - zwróćcie uwagę, że nie da się z auta zlać i później nalać deklarowanych w instrukcji ilości (4,6l w siln. 1,9 i 6,4l w siln. 2,4). Niezwykle ważnym parametrem jest to, aby był to olej niskopopiołowy czyli C3.
ARWodzislaw, jak na moj gust, to 159 byly zalewane w fabryce tym co zalecal producent, czyli w przypadku silnika 1.9 JTDm bylo to 5w-30, w przypadku wiekszego brata 5w-40.
Nie chyba, tylko Millers Oils :)
A odnośnie reszty - niestety, Motul powoli obniża jakość. Coraz więcej jego produktów to HC mimo oznaczenia 5w30.
Ja do swojej właśnie zakupiłem Millers Oils 5w30 XF C3 Longlife - po wielokrotnych konsultacjach ;)
A odnośnie pewnych sprzedawców to wystarczą wyszukiwarki autoryzowanych punktów sprzedaży umieszczone na stronach Motula czy Millersa.
A można zapytać na podstawie czego kolega tak twierdzi?
Instrukcja (dla mojego auta to akurat wydanie 08/2006) nie rozróżnia rodzaju silnika (1.9 czy 2.4) tylko mówi, że do diesli "Olej na bazie syntetycznej o lepkości SAE 5W-40, który przewyższa wymagania specyfikacji FIAT 9.55535-M2" i oryginał to SELENIA WR (która to chyba nie spełniała specyfikacji C3)
Kolega twierdzi tak na podstawie instrukcji obsługi. Producent zmienił zalecenia.
Jeśli masz 2006r to na bank wyleciało toto z fabryki z 5w-40.