-
2.4 jtd
hej
mam identyczny problem, po przeczytaniu postów nasuwają się następujące wnioski:
- wymiana pompy -nikomu nie pomaga
- wymiana filtra paliwa - nikomu nie pomaga
- jakieś paskudne paliwo - też odpada
- rura doprowadzająca powietrze do przepustnicy - u mnie odpada sprawdzona i na wszelki wypadek wymieniona
- wymiana czujnika położenia wału - też do końca nie wyjaśnione bo silnik po wymianie nie pracuje tak jak powinien.
napiszcie proszę jak udało wam się rozwiązać problem?
-
Ja zawiozłem Alfe do serwisu BOSHA. Zostawiłem auto na 2 godziny, dowiedziałem się że miałem uszkodzony korpus wtrysku. Wymienili na używany i auto śmiga do dzisiaj bez zarzutu. Żałuje że nie zrobiłem tego odrazu, tylko wymieniałem po kolei czujniki, kilka razy examiner w ASO, troche pieniędzy poszło nie potrzebnie ale... ważne że mam spokój :D
-
U mnie przy bardzo podobnym objawie winowajcą okazały się wtryskiwacze.
-
u mnie wymiana czujnika polozenia walu jakies dwa tygodnie smigalem i zgasla dwa dni z rzedu, pojechalem na komputer znalezli blad (czujnik cisnienia gazolu), wykasowali i powiedzieli ze jak sie pojawi znowu problem to mam sie pojawic z wydrukiem z examinera.
Na szczescie problem sie jeszcze nie pojawil od tego czasu:)
a jednak... dlugo sie nie nacieszylem, znowu zgasla... jesli to jest cos istotnego to jechalem dwupasmowka na tempomacie ok 110km/h, po ok 20-25km auto samo zgaslo... jakis czas nie chcialo zapalic ale po 2minutach krecenia rozrusznikiem (z przerwami oczywiscie) zapalil i jechal dalej
-
u mnie nadal kiepsko panowie w ASO pogrzebali pomajstrowali i stwiedzili: trzeba wymienić czujnik ciśnienia paliwa i filtr paliwa, potrzymali autko jeszcze kilka dni i stwierdzili że pompa paliwa też do wymiany, zacząłem szukać na własną rękę jakiejś taniej (w ASO życzą sobie ponad 700 zł) jak już znalazłem zadzwonił mechanik i stwierdził żebym się narazie wstrzymał z jej zakupem bo jak założyli jakąś pompę do testu problem nadal się pojawiał. Czekam co przyniesie jutro - mam nadzieję że uda się ten problem rozwiązać przed świętami