A czego dotyczy współpraca z PSA? Płyt podłogowych FWD do małych samochodów?
Printable View
A czego dotyczy współpraca z PSA? Płyt podłogowych FWD do małych samochodów?
Też. Dokładnie chodzi o przednionapędową platformę przystosowaną do napędu hybrydowego.
A od dawna razem robią silniki benzynowe. A właśnie BMW i PSA rozszerza współpracę:
"Spółka BMW Peugeot Citroën Electrification skoncentruje działalność na projektowaniu i produkcji elementów do pojazdów hybrydowych (zespoły akumulatorów, urządzenia elektryczne, generatory, elektronika systemu mocy, urządzenia ładujące), a także oprogramowania sterującego systemami hybrydowymi. Partnerzy będą wspólnie projektować, produkować i/lub kupować ww. elementy, co obu grupom powinno przynieść duże oszczędności wynikające z efektu skali."
Więcej pod tym linkiem:
http://motoryzacja.wnp.pl/wiecej-szc...976_1_0_0.html
Ale przyznaj, że to nie to samo co platforma + cała gama silników w przypadku 159, to praktycznie pół samochodu :P
Dla porównania - platforma Giulietty - na razie żaden Fiat z niej nie korzysta.
PS
Pingwin nadal twierdzisz, że 159 miała być niszowa? Zwróć uwagę na planowaną produkcję 4C, jak na markę klasy Alfy to to jest produkcja niszowa :)
Przyznaję :), ale moim zdaniem to tylko kwestia czasu - koszty, koszty, i jeszcze raz koszty...
Ale jak się dowiedziałem, że BMW będzie korzystać z części Hyundaia, to mnie lekko zgięło.
Za kilka lat to już tylko znaczki na masce będą inne, a tak to wszystkie części, we wszystkich autach będą te same...
Nie wkładaj mi do ust niczego, Tuti:) Nigdzie nie pisałem ze 159 to nisza. Owszem, była dyskusja o niszy, totalnie inaczej wszyscy rozumieliśmy to określenie, nie doszliśmy do żadnych wniosków.
159 nie była autem masowym, nie mogła tez powtórzyc sukcesu sprzedaży 156, bo była za droga na dzień dobry. I, o co akurat słusznie upomina się Tuti, wsadzono w nią flaki z GM, z flagową pomyłką pod tytułem 1.8 MPI.
Brakuje Alfie (np Brerze - brakowalo), a np. 4C zapewne bedzie brakowac napedu na tyl, ukladu transaxle i silnika V8. A o to nie byloby chyba trudno zabiegac u sasiadow zza miedzy w Modenie. Reszta - jakies pierdzace 4 cylindrowe jednostki, nawet z suszarkami i FWD to IMHO zawracanie glowy. Jest jeszcze V6 od Opla. Zenua. A przeciez marka z rajdowym rodowodem, jak AR powinna pokusic sie o auto klasy GT, ale prawdziwe GT z atrybutami, ktore wczesniej wymienilem. Nie mam tu na mysli 8C, ktore jest bardziej prototypem, a 40 sztuk dostepnych na rynkach europejskich powoduje, ze cena 3 letniego auta zaczyna sie od 160 tys euro...
Transaxle i V8? Pierwsze słyszę :) Niezależna Alfa słynęła z V6 Busso i R4 Puligi. To R4 było montowane w Giulii GTA czy legendarnym Spiderze. Silniki, które miały więcej cylindrów niż 6 były montowane w typowo wyczynowych czy niszowych samochodach. We Włoszech opłaty od samochodu są zależne od pojemności silnika, dlatego tam były modne małolitrażowe, mocne silniki.
A poza tym: V6 z Opla już nie ma, 4C ma mieć RWD, a Alfa nie słynęła z rajdów tylko przedwojennych sukcesów i powojennych torowych zmagań w różnych klasach.
Pisz o tym Oplu, pisz:))
bdb news:) i o to chodzi:) ma byc lekkie naped na zadek i ma zasuwac:) moze byc rzedowe turbo i ma mieć normalny uklad kierowniczy jak 159 a nie taki metrosexualny jak MiTo;) wreszcie normalna waga a nie słoniowe 159 (ktore o tak mi sie podoba i b fajnie jezdzi, jak na auto na codzien z dieslem) :) odkladamy kase:)
Tylko pytanie jak bardzo ten koncept będzie różnił się od wersji produkcyjnej ;)