-
no więc by-pass wymieniony
bez resetu silnik gasł prawie od razu
po pierwszym resecie brak reakcji a TRA = 0
po drugim resecie obroty poszły już do góry, silnik nie gaśnie ale faluje tak jak falował
pokrywę zaworów rozebrałem
samą pokrywę też rozebrałem (ten "labirynt") i było tam pełno syfu
wyczyściłem, złożyłem i szukam dalej falowania
-
- ciekawi mnie czy miałes w pokrywie zaworów duzy kwadratowy otwór pod tę uszelkę ?
-
jeżeli chodzi o to "ujście oleju" ze zdjęcia to nie miałem tego
http://img694.imageshack.us/i/img0005ea.jpg/
-
Zaviaseq i co naprawiłeś falowanie? ostatni Twój post to sierpień 2010...
-
zapomniałem o tym temacie :D
może dlatego że głównie chodzi w nim o odmę którą mam w porządku :D - tak mi się wydaje ;)
co do falowania...
w dużej mierze pomogło czyszczenie mas prądowych i wymiana przepływki
czasem mi zafaluje ale obroty wtedy spadają nie niżej niż 600rpm
dziwne rzeczy dzieją się u mnie gdy silnik osiągnie równiutkie 70st (wg AD 80st)
sonda w tym momencie zmienia wykres z "0.2 - 0.8" na "0.0 (a nawet na minusie -0.02) do max 0.8"
dziś to zauważyłem
może to zbieg okoliczności ale akurat miałem taką temp. - podobno komp zbiera wtedy info z czujników...więc coś jest nie tak
aaa i bym zapomniał! jak już załapie temp pow 70st wskakują błędy p0130 i p0170
dodam że sonda org i kupiona w tamtym roku, a przejechałem na niej z 10 tyś max
-
-p0170 to chyba sonda, p0130 to nie wiem. P0170 pokaże się jeśli ECU wykryje coś nie tak z masą powietrza, np jak wypuścisz odmę w powietrze, lub zrobisz coś innego z dolotem, u mnie tak się robi. Wystarczyło wyjąć wężyk ten pierwszy i po nierównej pracy silnika pokazał się błąd sondy. A czy te błędy nie pokazują się od czasu kiedy odłączyłeś zielono-czarny kabelek? (wiem że masz teraz podłączony)
-Ja mam sondę sprawną, tak jak i przepływkę. Przepływkę podmieniałem na inną także nową i falowania mam nadal.
-Masy czyściłem i także bez zmian (2 masy na silniku, 1 na ECU, 1 na belce, 1 koło wentylatora)
-przepustnica także czyszczona
-krokowiec resetowany (nie czyszczony bo nie ma czego)
Wyczytałem na innym forum Alfy że można prostym sposobem sprawdzić czy jest gdzieś lewe powietrze. Należy zdjąć przepływomierz z gumowego węża i zatkać dojście powietrza w wężu i jeśli silnik nie zgaśnie to znaczy że ciągnie gdzieś lewe powietrze. Metodę warto wypróbować, poczekam na ciepły dzień.
Zbieram siły na to aby wymontować kolektor ssący, żałuję ze nie mam z 1.6 metalowego.
-
zielono czarny kabelek walił innym błędem, coś w okolicy p0500-p0600, dokładnie to już ni pamiętam ;/
w 1.6 metalowy kolektor???
-
a nie? od 1.8 są plastykowe a w 1.6 metalowe?
kolektory w 1.6 są metalowe: http://allegro.pl/alfa-156-t-spark-1...585805355.html
-
ja mam plastik z tym że sklejony i bez żadnych usczelek
-
sam skleiłeś czy już tak był?