tez czekam na koncowe prace i ogłoszenie wyników.
Swój problem dławienia oraz mulenia na wolnych obrotach rozwiązałem , obecnie trwaja testy.
Printable View
tez czekam na koncowe prace i ogłoszenie wyników.
Swój problem dławienia oraz mulenia na wolnych obrotach rozwiązałem , obecnie trwaja testy.
xxx
Pewnie grzebałeś w elektronice ?Cytat:
Napisał bubu321
masz racje jak widze ECU to mnie ręcę świerzbią.
od razu wgrywam nowy software.
Testy trwaja ale widzę ze chyba moje ECU nie daje sobie radę z odczytem sondy lambda lub tak zwane fałszywe powietrze.
Pracuję własnie nad tym aby podstawić nowe ECU do mego testowego samochodu, a to ECU było dobre w innych samochodzie.
silnik przymulił trochę.
komputer pokazał błąd P1173.
eTech dla M1.5.5 podał że to
cały komunikat błęduKod:P1172 Lambda adaptat. 2 (additive) above upper limit
P1172 Lambda adaptat. 2 (additive) below lower limit
P1173 Lambda adaptat. 1 (multiplicative) above upper limit
P1173 Lambda adaptat. 1 (multiplicative) below lower limit
failed componet code: Self adaptation parameters FRA
fault symptom: Below minimum limit
event count: 127
warning lamp not ilumminated
- TRA ( addition factor Row 1) wynosi 147536,
- FRA ( multiplication Factor row 1 low ) 0.78,
- FRA ( multiplication Factor row 1 high ) 0.99
- FRA current 0.99.
- AutoData zaś jako przyczynę do sprawdzenia podała że to:
fałszywe powietrze na wejściu / wyjściu,
sonda lambda,
ciśnienie paliwa,
system paliwowy
mechaniczny błąd lub na końcu ECU do wymiany.
- po zerowaniu parametrów adaptacyjnych samochód idzie jak nowy do czasu.
sonda lambda - nowa, Boscha
ciśnienie paliwa nie było sprawdzane, nawet nie wiem jak to sprawdzić.
układ paliwowy - czy to może być wtryskiwacz ?
ECu i tak mam zamiar wymienić na próbę.
-
http://img174.imageshack.us/img174/6066/p1173is8.th.jpg
-
http://img182.imageshack.us/img182/9...1732cy0.th.jpg
Po resecie nastawień jest prawie dobrze ale po jakimś czsie znów muł ( tak samo jest w wuja 156 ) Gubi nastawienia może to być że gdzieś łapie lewe powietrze na dolocie lub przed katem bo gdyby było nieodpowiednie ciśnienie paliwa miałby kłopot z uruchamianiem silnika
jak jest przypchany filtr paliwa to na wolnych bedzie trzymalo cisnienie ale przy duzym obciazeniu juz d.. blada i cisnienie spada
Witam.
Tak sobie siedzę i czytam, i jestem pełen podziwu dla tego co robicie. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
Jeśli chodzi o ciśnienie paliwa, to nie do końca były by problemy z uruchamianiem silnika. Wszystkie przypadki z wadliwa pompą paliwa z jakimi ja się spotkałem, to przeważnie własnie mulenie silnika. Pompa zazwyczaj dawała wystarczające ciśnienie na początku i na niskicś obrotach, co w zupełności wystarczało do odpalenia i odpowiedniej pracy na niskich obrotach, natomiast przy obciążeniu sprawa diametralnie ulegała zmianie. W pewnej 145 doszukiwałem się różnych problemów łącznie z podmianami elementów z 2 auta, resetowaniem itp, a okazało się , że po wymianie pompy wszystko minęło. To nie oznacza, że to musi być pompa, my mieliśmy rozbitego dawcę i było łatwiej coś podmieniać niż główkować. Ciśnienie paliwa można zmierzyć manometrem wpiętym pomiędzy przewód paliwowy, a listwę wtryskiwaczy (oczywiście w TS), i obserwować czy nie spada podczas rosnącego obciążenia silnika. Ale to wcale nie musi być ten problem.
Pozdrawiam i życzę miłej pracy. :wink:
Moge się zgodzić z tą teorią przypchanego filtra lub słabej pompy paliwa ale tylko wtedy kiedy problem jest w całym zakresie obrotów
Z ta pompa paliwa to bywa roznie
Ostatnio koledze w 33 tez padla
Oznaki byly nastepujace auto nie moglo odpalic ani na rozrusznik ani na pych ale jak juz zalapalo to chodzilo ok
Winna okazala sie zacierajaca sie pompa paliwa