-
Witam
Właśnie sprawiłem sobie Alfe 147. Mrugał mi wyświetlacz kilometrów (licznik) po wykasowaniu błędów sterownik spryskiwacza reflektorów ( u mnie nie ma tego mam zwykłe a nie ksenony) problem ustąpił.
Po myciu silnika zapalała mi się kontrolka świec żarowych. Po dwóch dniach wyczyściłem sterownik i poruszałem końcówki świec. Dziś rano przy zapalaniu problem znikł i jest ok. Zobaczę jeszcze po robocie, bo zawsze po dłuższej przerwie się problem pojawia, choć po całej nocy było spoko.
Ale silnik jak nówka.
Jak ktoś ma kłopot to mogę pomóc przy usuwaniu i odczycie błędów na tyle na ile potrafię. ( Dębica )
-
Na mrugający licznik zawsze pomaga osiowanie proxy.
-
zanim osiowanie, dobrze jest sprawdzić, która z centralek powoduje mruganie.
Jeśli okaże się, że któraś nie kontaktuje (np. sterownik szyb) - to po osiowaniu nie komputer usunie tę centralkę, więc później, jak centralka zacznie kontaktować - szyby nie będą działały... więc nie jest to dobry sposób, aby na każde mruganie reagować osiowaniem - można sobie dopieprzyć...
Przede wszystkim najpierw zdiagnozować, dlaczego mruga. Więc podpinamy kabelek i sprawdzamy, z którymi centralkami program się łączy, a do których nie ma dostępu - wtedy mamy winowajcę.
-
Ja dopiero się wciągam w temat kompa podpiętego do auta i na razie tylko kasuje błędy. Dużo piszą o osiowaniu czy to o to chodzi
"procedura osiowania proxi" ?
Na razie nie robię niczego co nie wiem do czego jest.
Wykasowanie błędów mi pomogło
-
Zanim zrobisz osiowanie, poczytaj dokładnie, jakie ryzyko za sobą niesie.
-
Na razie osiowanie nie mam zamiaru robić bo nie wiem do czego to jest i co się może stać.
Ate znowu po pracy zaświeciła kontrolka świeć ( błąd ). A już myślałem że jest ok.
Ale jak poruszałem wczoraj to rano było ok a potem po 8 godzinach znowu mruga i przy zapalaniu szarpie silnikiem.
Idę popatrzeć jeszcze raz może coś nie kontaktuje ( mam nadzieje )
-
Ok. Zrobisz jak chcesz. Twoje auto. Ale najlepiej będzie, jak zdiagnozujesz, co nie kontaktuje...
A ewidentnie coś nie kontaktuje, dlatego raz jest OK, a innym razem - mruga.
Miej nadzieję, że to jakaś centralka od szyb, lub coś mniej potrzebnego podczas jazdy (a nie ABS czy poduchy...).
Jeśli nie masz kabelka, to poszukaj kogoś z okolicy, kto ma - i pomoże w diagnozie.
A jeśli masz kabel - to do roboty.
-
Kabelek mam jaki opis błędu? nie bardzo pamiętam ale było coś takiego " błąd sterowania świecami" jutro napisze dokładniej.
Jak choć trochę silnik ciepły to przy zapalaniu błędu nie ma. Wczoraj wieczorem poruszałem wszystkie kable na świecach i centralce sterującej grzaniem świec. Po nocy było ok. Jazda do pracy na 8 godzin i po pracy błąd. Teraz znowu poruszałem i rano zobaczę co się będzie działo. A po południu podłączę kabelek i odczytam dokładnie co wyświetla się za błąd. Może ustąpi i będzie ok.
-
A powiedzcie mi gdzie w MES pisze po podłączeniu, która centralka nie kontaktuje, bo u mnie po osiowaniu proxy jednak dalej czasami zamruga, no i nie mogę zdiagnozować co to jest, błędów po podłączeniu do opcji Body Computer Marelli nie ma, w sumie to takie rzeczy jak szyby, zamek klima itp działają nie zauważyłem żeby coś nie działało a mimo to czasami sobie mrugnie. Byłbym wdzięczny za pomoc jak dokładnie zdiagnozować problem za pomocą MES.
-
Ja się łącze z centralką silnika i wchodzę w zakładkę błędy i tam mam opis
przykład
Załącznik 115885