No wtedy to idealnie :D
Printable View
No wtedy to idealnie :D
A duzo z tym roboty? Demontażem silnika? Powiedzmy, że wywalenie przodu mam opanowane. I co dalej? Mam kolektory do czyszczenia i do zlokalizowania jakis wyciek z okolic skrzyni wiec wywalenie silnika byłoby najlepszym rozwiązaniem. Nie wiem zakładać nowy temat?
Nawet jeśli wyciągniesz silnik to i tak, żeby wyciągnąć kolektor musisz albo zdementować rozrząd i "dzwon", albo pompę CR i szpilkę. Oczywiście po wyjęciu silnika można rozpołowić kolektor i wyczyścić jedną połowę na silniku. Nie da się przy tej metodzie zrobić porządku z klapami.
Podsumowując nie wyciągałbym silnika.
Ja też nie, zdecydowanie za dużo pracy.
Ma ktoś do tego jakieś zdjęcia? Filmik? Co do.pracochłonności to cóż jjestem pewien, że na aucie dostęp jest słaby i trzeba się niezle nagimnastykować. Myślę, ze latem zdecyduje sie na wywalenie silnika i porządny remont.
No nie przesadzaj. Dwa lata temu w poprzedniej Alfie zleciłem tę pracę mechanikom, którzy pierwszy raz na oczy widzieli silnik 5 cylindrowy i w ogóle ten model. Poradzili sobie śpiewająco. Wiosną będę sam rozbierał przy okazji wymiany rozrządu.
Widzę lubią sobie ludzie komplikować życie ;) Przygotuj sobie drugi gotowy kolektor (jak chcesz mam do 2.4 rozebrany wyczyszczony z wywalonymi klapami wystarczy dziury zaspawać) i daj mechanikowi na podmiankę. Ogarnie Ci w jeden dzień i skasuje może 200zł. Uwierz jak nie masz dobrze wyposażonego warsztatu to się więcej przy tej robocie nawk%^sz niż to warte ;)
Warto też pomyśleć o kupnie kolektora ze 156 2.4 (175) - fabryczny bez klap i pasuje, niektórzy takie mają, prawda Pływak? Nie trzeba wtedy tych otworów zaślepiać / spawać, planować flanszy etc.
Dokładnie o ile ktoś taki trafi w rozsądnych pieniądzach bo "biznesmeni" zajmujący się kolektorami już się kapnęli i kolektor ze starego 2.4 potrafi być droższy niż zaślepienie tego z klapami. Po dobrym spawaczu nie trzeba planować kolektora chyba, ze ktoś ugluci i przegrzeje ale to jako autor poradnika do kolektorów w 2.4 powinieneś wiedzieć :D