Masz racje :D Ale myśle, że 60 tys to jest cena tak przyzwoita za ten samochód ;D
Printable View
Masz racje :D Ale myśle, że 60 tys to jest cena tak przyzwoita za ten samochód ;D
jeszcze sobie dolicz ubezpieczenie oraz 2% pcc ;) no i miejmy nadzieje ze nie bedzie trzeba nic dokladac na dzien dobry ;)
A jak myślicie czy po nowym roku troche będą tańsze ??? Chodzi mi o brere.
Teoretycznie z miesiąca na miesiąc ceny idą w dół, tak więc całkiem możliwe, że po nowym roku będzie taniej.
A jeszcze pytanie - dużo zamierzasz jeździć po mieście, czy raczej w trasie?
sprawa z takimi samochodami jak alfa romeo brera jak ja to nazywam "kolekcjonerskimi" ;) wyglada tak ze ceny spadaja do pewnego poziomu a potem raczej stoja. nie wyobrazam sobie sytuacji ze np 10 letnia brere bedzie mozna kiedys kupic za pare tysiakow ;)
Jak masz ofertę to sam nim pojeździj, zobacz auto -może akurat jakoś ładnie utrzymane?, może w kolorystyce która Cię powali i uznasz że nic innego nie wchodzi w rachubę? - to są niemniej ważne rzeczy (skoro już GT z V6 odpuszczasz całkiem).
Bo opinii o tym silniku (2,2 JTS) jest trochę - głównie krytycznych, ale jak się w nie zagłębić, to dotyczą tylko i wyłącznie spalania - no przy tak ciężkim aucie i prawie 200 koniach nie ma cudów, nie ma znaczenia że 4 cylindry) . Aha jeszcze ostatnio coś o konieczności regulacji łańcucha rozrządu się dowiedziałem, ale bez konkretów.
Tylko, że to są w większości _zasłyszane_ z którejś ręki opinie, bo zobacz ilu jest użytkowników tych 2,2 JTS ? - jest ich bardzo mało. Przychodzi na myśl analogia z opiniami o Alfach w ogóle. Wszyscy "wiedzą": że szmelc, ale jakoś jak ktoś wdepnie, to wołami z Alfy nie wyciągniesz.
Ja bym pytał tylko i wyłącznie _użytkowników_ aut z takimi silnikami, jest zdaje się forum dedykowane tylko 159tce - może tam takich znajdziesz więcej ? (nie mówię o dziale alfaholików ale oddzielnym forum zdaje się forum159.pl czy jakoś tak)
Pamiętam, że w którejś z książek niejaki Clarkson bardzo pozytywnie ten silnik opisywał. Nie wiem, nie jeździłem, ale pozostałe jego opinie o Alfach są dość trafione, więc ta również może być.
Podobnie sprzedawca z salonu, który już nie musiał (w swobodniejszej rozmowie po godzinach) wciskać na lewo i prawo klekotów również jak najbardziej polecał ten silnik do 159, zaznaczając jednak, że oczywiście spali więcej niż 2,0TS w 156 - co wg mnie jest naturalne.
Ja nie miałem okazji, więc nie mam zdania, miałem okazję pojeździć 1,75 TBi w 159ce i nie spodobał mi się wcale. Ma moc, ale nie ma kompletnie emocji - po prostu ciągnie auto. I tyle.
Gdy kupowałem 156tkę pierwszą, gdybym słuchał opinii, że Alfa w ogóle błee, że 1,6TS to byle co i się rozleci i że za słaby do tego auta, to nie jeździłbym kilka lat fajnym wozem. Owszem szukałem wtedy 2,0TS i byłby na pewno lepszy, ale nie było już wyboru.
[QUOTE=Andrzejsr;428636]
Pamiętam, że w którejś z książek niejaki Clarkson bardzo pozytywnie ten silnik opisywał. Nie wiem, nie jeździłem, ale pozostałe jego opinie o Alfach są dość trafione, więc ta również może być.
Andrzeju ,a nie pamietasz odcinka Top Gear gdzie testowali Brerę 2.2 JTS vs Audi TT vs. Mazda RX8 ??? Byli raczej załamani ,że to auto nie jedzie ,w porównaniu do konkurentów .
[QUOTE=rafter;428923]Zgadza się! Brera w niemal każdym porównaniu pod wzgl osiągów przegrywa, niestety, niby ze wzgl na masę...
Więc zakładając, że nie liczymy na wiele pod wzgl osiągów, to bym go nie odrzucał do momentu samodzielnej przejażdżki i zobaczenia jaki ma zakres obrotów, jak brzmi , jak reaguje na gaz, jak schodzi z obrotów itd.
Czy 2,4mJTD - no nie wiem ..., jeśli się jeździ w 90% w trasy, autostrady, to może. Ale to tylko z rozsądku i oszczędności a nie dla przyjemności. Ale gdyby miał po mieście jeździć, krótkie odcinki i przebiegi to na pewno nie .
Ja bym się nad 2,2 JTS np zastanawiał do traktowanej jako rodzinna, spokojna 159SW, miałem kiedyś taki pomysł, również nie wykluczając 1,9JTS , no ale poznałem V6 Busso i już nie chcę innych silników póki jeszcze te istnieją :) i dlatego koledze pytającemu o wybór polecam nie odrzucać GT z 3,2 ! (będzie palić mniej niż Brera z 3,2 na bank jak już to mamy brać pod uwagę)
Odpowiadam na pytanie Pafka :D Ja ta będe wiecej jeździł po mieście do szkoły itp. a w trasy to wiecęj w wakacje :D Wiec jaki silnik był by najlepszy ??? :D