A co to za silnik jest? ;)
U mnie też tak jest.
Jestem tym wielce mile zaskoczony, albowiem w 156 trzeba było przejechać parę km, by odczuć cieplejszy nadmuch.
Pozdrawiam.
- Rafał
Printable View
Mam pytanie czy każda Alfa z silnikiem 1.9JTDm i automatyczną klimatyzacją ma grzałkę, dzięki której nie trzeba przejeżdżać kilku km aby poczuć cieple powietrze?
Pozdrawiam.
U mnie właśnie ciepłe powietrze leci po przejechaniu ok. 4-5km i się zastanawiam czy można coś takiego zamontować jeśli nie mam tego fabrycznie ?
- - - Updated - - -
W którym miejscu nagrzewnicy jest grzałka?
Witam,
Czy jest mozliwosc dowyposazenia auta w ogrzewacz elektryczny PTC? Mam zamiar kupic AR159 z Wloch lub Belgii, a tam czesto trafiaja sie egzemplarze bez tej opcji. A to naprawde przydatna opcja. Moze ktos juz probowal, lub wie ile to moze kosztowac i co bede musial dolozyc?
W/g Vinu moja Alfa jest wyposażona w jakiś dodatkowy podgrzewacz, ale jak to działa, co to daje, niestety nie umiem stwierdzić.
Pozdrawiam.
- Rafał
Może być to trudna sprawa do ogarnięcia. Nie wiem jak jest w AR ale np w Volvo wiązka Engine Bay oraz skrzynka bezpieczników ma różną zawartość w zależności czy jest PTC czy go nie ma. Chodzi o zawartość skrzynki czyli bezpieczniki i przekaźniki oraz dwa grube przewody do samej nagrzewnicy PTC. Nie wspominam tutaj też sprawy softu bo on też się różni jeśli jest PTC.
PTC daje nam to, że w chłodniejsze dni zdecydowanie szybciej robi się ciepło w samochodzie bo zanim się woda w silniku nagrzeje, grzałka elektryczna dogrzewa powietrze które wychodzi z nawiewu.
U nas grzalka ogrzewa wode, dzieki temu silnik osiaga szybciej temperature robocza.
To czy grzalka jest mozna stwierdzic sprawdzajac obecnosc bezpiecznikow od tegoz urzadzenia (w instrukcji wszystko jest ladnie opisane).
Samo w sobie dzialanie latwo rowniez sprawdzic tym, ze kilkanascie sekund po wlaczeniu silnika zaczyna leciec cieple powietrze z kratek- nie jest to jakis szal, ale wyraznie czuc cieplo.
No i taka uwaga do PTC: krotkie trasy nadwyrezaja mocno aku.
Kiedyś byłem tym zainteresowany i przeglądałem temat, zanotowałem sobie stronę, na której pisze, że w Fiacie Bravo da się to zamontować i potrzebne są części:
77364378 - GRZEJNIK NAGRZEWNICY Cena z VAT-em 681,20 PLN
46723665 - ZESPÓŁ KABLI Cena z VAT-em 795,18 PLN
51775244 - CENTRALKA STERUJĄCA Cena z VAT-em 164,28 PLN
51749549 - CENTRALKA ELEKTRONICZNA Cena z VAT-em 118,78 PLN
51749500 - POKRYWA Cena z VAT-em 25,95 PLN
46756310 - POKRYWA Cena z VAT-em 42,98 PLN
51817542 - ZESPÓŁ KABLI Cena z VAT-em 808,68 PLN
Alfa to taki trochę lepszy fiat, więc pewnie jest podobnie, trzeba kupić elektryczną nagrzewnicę, odpowiednie kable, przekaźniki, podpiąć i aktywować w oprogramowaniu. Niestety w Alfie nie da się kupić np. elektrycznej grzałki jako osobnej części, więc nie można podejrzeć w eperze jak to wygląda. Pozostaje tylko grzebanie na szrotach, co jakiś czas pojawiają się elektryczne grzałki do 159 na allegro, więc pewnie z wygrzebaniem pozostałych części też nie będzie problemu.
Tutaj jeszcze wątek, w którym pojawia się dyskusja:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...anie_auta.html
i jeszcze jeden temat: tym razem ze 147, ale daje pojęcie co i jak można robić:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...grzewnica.html