moim zdaniem to zaślepianie nie ma sensu wszystko musi mieć swoje
najpierw oczywiscie komputer ok skasowałem błąd tydzień spokoju
potem na forum piszą wyczyść egr , wiec rozkręciłem wymyłem benzyna ekstrakcyjna popsikałem 4wd ...
gdy zabrałem sie za ta czynosc okazało sie, ze miałem zaślepione egr, (patrz rysunek)uszczelka nr 5 dorobiłem uszczelkę z miedzianej blaszki ( chwilowo), następnego dnia wywaliło mi znowu błąd egr . a wiec zaślepiłem w go tym razem w miejscu nr 12 ale auto na wolnych obrotach gasło i mialo 70 stopni temp pracy ,a wiec następnego dnia odslepilem go. Jeszcze raz oczyściłem egr i do tego jeszcze przeczyściłem rurke nr 6 złożyłem dorobiłem uszczelki z blaszki ( ale juz wszystkie zamówilem w aso beda w środe) i pojechałem na komputer skasowaliśmy błędy i włączyliśmy podgląd na prace zaworu egr dodawlem gazu zaworek sie otwieram im wiecej gazu tym więcej procent wiec otwiera sie i zamyka.
Doszliśmy z diagnosta żeby założyć wszędzie oryginalne uszczelki dla pewności szczelności i jezdzic jak wywali potem jeszcze raz blad egr to wymieniam zawór szybciej był link gdzie go można dostać za w miare normalne pieniadze
Obrazek