-
Hmm sonda z tego co mi wiadomo powinna pracować w zakresie 0-1V. W ekspertyzie mechanika miałem opisaną prace swojej lambdy, że powoli pracuje i że tylko zakres 0,3-0,6V. Ich lambda testery mają nawet zakres tylko do 1V więc powyżej raczej coś chyba nie gra.
Pozdrawiam
-
Pewnie dlatego że miałem wtyczkę odpiętą.
------
Chyba trzeba ją wymienić, wczoraj muliła się i szarpnęła przy prawie 90 stopniach. Dziś jak się ściemni sprawdzę jeszcze kable.
-
Jak w prosty sposób sprawdzić sprawność cewki i modułów zapłonowych?? Ostatnio mam wrażenie że moje akcje pochodzą od któregoś z tych elementów. Kable spsikałem z opryskiwacza od środków do mycia szyb i żadnych przebić nie było widać a sprawia wrażenie jakby jej zapłon wypadał, czuć to jako osłabienie silnika, inny dźwięk z wydechu, na wolnych obrotach też czuć że czasem bardziej bujnie silnikiem. Objawy zamulenia najczęściej występują na niskich obrotach, tak do 3,czasem 4 a dalej już pełny ogień. Dodatkowo na pewno miało by to wpływ na wywalanie błędów przez moją sondę jak niedopali. No i wydaje mi się że delikatnie strzela w wydech przy redukcji - słyszalne najlepiej przy zejściu 3 na 2 bieg w okolice 2,5-3 tysie po redukcji.
-
zdejmij klemy z aku i zlacz je.wlacz zaplon i poczekaj z 15 min.pozniej ja odpal i sie przejedz..
-
A co to ma konkretnie pomóc??
-
tez tak mialem...kupowalem przeplywki i nic to nie dawalo. zlaczylem klemy..poczekalem..odpalilem auto bez gazu az sie dmuchawa wlaczyla.zgasilem a potem jeszcze raz odpalilem i w droge.i od tamtej pory jak z fabryki chodzi
-
I błędów nie ma?? Jakaś dziwna ta metoda:)
-
ja tez zawsze zostawiam na idle silnik do 90 stopni po odłączeniu klem dopiero później ogień. Metoda taka wymagana była przy pierwszych autach z sondą bo komp uczył się parametrów sondy. Czy to działa w 155 nie wiem ale dla zasady stosuje.
-
ja nawet pod kompa nie p[odlaczalem.poprostu to mi pomoglo..sprawdz.nic Cie to nie kosztuje a moze faktycznie pomoze..
-
Oj już tyle razy odpinałem i kompa i klemy że to na pewno nie to:) Coś mi się wydaje że zacznę od wypięcia jednej cewki i modułu i jeździe próbnej a później zmiana, jak zacznie szarpać jak głupia to przynajmniej będę wiedział która sekcja padła choć myślałem że podpowiecie mi jak to sprawdzić "na stole";)