panowie takie pytanie...zakupiłem już zbiorniczek i szykuje się do wymiany...i teraz takie pytanie: Jaki płyn???Zielony czy czerwony???Bo tak czytam te posty o zbiorniczku ale nikt w sumie nie potrafi dokładnie określić który jest lepszy...
Printable View
panowie takie pytanie...zakupiłem już zbiorniczek i szykuje się do wymiany...i teraz takie pytanie: Jaki płyn???Zielony czy czerwony???Bo tak czytam te posty o zbiorniczku ale nikt w sumie nie potrafi dokładnie określić który jest lepszy...
Bo nie można jednoznacznie wskazać lepszego...
Od początku produkcji był stosowany czerwony (GI/E), który był gęstszy i powodował uszkodzenie sitka w zbiorniczku po pewnym czasie.
Później zaczęto stosować rzadszy płyn zielony (GI/R), jednak w autach z "wyeksploatowaną" maglownicą zdarzały się przypadki, że rzadszy płyn penetrował osprzęt i dochodziło do uszkodzenia magla.
Stąd też sam musisz zdecydować co lepsze dla Twojego auta.
Ja osobiście pozostałem przy GI/E (czerwonym), gdyż ewentualna ponowna wymiana zbiorniczka za jakiś czas będzie mniej kosztowna, niż przyspieszona regeneracja przekładni.
PS. Pamiętaj, że przy zmianie rodzaju płynu (np. z GI/E na GI/R) jest trochę więcej roboty, gdyż należy m.in. dokładnie wypłukać układ, bo płyny nie są mieszalne.
Wiesz dokładnie, kiedy nastąpiła ta zmiana płynów ?
Dokładnie nie wiem - na forum159.com znalazłem taką opinię: http://forum159.com/wymiana-pompy-ws...939.html#p5939
w sumie maglownice już robiłem w zeszłym roku...i jakoś mi się nie śpieszy do powtarzania tego;) a fakt zbiorniczek majątku nie kosztuje bo to koszt tylko 115 pln wiec chyba jednak zostanę przy czerwonym. Dzięki Franek:)
No prosze nawet na youtubie jest
http://www.youtube.com/watch?v=S3IIZ...eature=related
zbiorniczek wymieniony i nastała błoga cisza:)
Klejek, czy gdy miałeś jeszcze stary zbiorniczek, przy kręceniu kierownicą na parkingu, na wolnych obrotach, czułeś tzw "gumowanie" podczas kręcenia kierownicą?
ja tak miałem
dokładnie tak:) takie "gumowanie" występowało przy niskich obrotach czyli przy parkowaniu i tym podobnym.Ostatnio się nasiliło co stało się dosyć uciążliwe...bałem sie że to może pompa wspomagania zaczyna sie sypać...jednak czytając forum stwierdziłem, że zacznę od zbiorniczka w końcu 115 pln to mniejszy wydatek niż wymiana pompy:) Problem zniknął!!!:)