dobre spostrzerzenie kolego bocian !
celowo napisalem "na liczniku" bo faktycznie maja grubo ponad 250 tys.km przynajmniej te które stoja w komisach w mojej okolicy
Printable View
dobre spostrzerzenie kolego bocian !
celowo napisalem "na liczniku" bo faktycznie maja grubo ponad 250 tys.km przynajmniej te które stoja w komisach w mojej okolicy
Np. moja ma 223 000 z 2000 roku i ciagle stoi na sprzedaż....
Ale tak szczerze mówiąc, co mówi rocznik i przebieg o aucie? - ja zawsze kierowałem się zasadą, że gów.. . Poprzednio miałem Clio i pomimo wieku praktycznie równego ilości moich lat, jego stan był lepszy niż niejednego młodszego auta - dużo kompletnych remontów, zawieszenia, silnika przede wszystkim. Jak ktoś napisał można kupić padło które ma 30k km a perełkę która ma ponad 200. Wszystko zależy od tego jak i z jakim podejściem było użytkowane auto. Jeśli jako dupowóz do wożenia kartofli - nie ma się co dziwić że ledwo co jedzie. Ale jeśli z wyczuciem i odpowiednią wiedzą, czym tak naprawdę jest samochód i jak to działa, to takie auto przetrwa dekady ;)
Kupując auto przebieg to ostatnia rzecz na jaką patrzę. Najważniejsze jest doszczętne obejrzenia auta, zapoznanie się z jego stanem i ocena, czy za te pieniądze się opłaca. Tzw. "świadomy zakup", a nie kupowanie bo ktoś pokazał jakieś faktury czy paragony, bo '98 ma 150 na liczniku.
Pamiętam jak sprzedawałem swoje auto, najpierw oglądał je syn, potem kolejnego dnia przy pisaniu umowy syn z ojcem. Ani razu nie spojrzeli pod maskę... Tylko oglądanie faktur, rozmowy o przebiegu...
Kierowcy BMW nie zawsze potrafią pisać
Witam ja kupiłem alfe 156 jtd 1,9 115 2003r.w październiku 2010. Jak go brałem to była bita z przodu co dało się zauważyć ale po remoncie troszkę blacha krzywa przy zderzaku ale ok wiedziałem co kupuję.
Dałem dużo bo 17000 ale powiem że silnik malina. Miał przejechane 137000 więc nawet nie robiłem rozrządu bo właściciel powiedział że był wymieniany przy 100000 lub 120000.
Ale teraz odnośnie frajdy : jedynie co wymieniłem to przepływomierz a tak to normalnie olej filtry i nic więcej. Auto prowadzi się super ciągnie do przodu aż miło rewelacja.
Więc powiem tak lepiej wydać troszkę więcej i kupić w dobrym stanie jak za grosze a potem zamiast jeździć spędzać czas w warsztacie. Niedługo czeka mnie wymiana turbo bo lekko przecieka ale jak na razie do 200km idzie więc zobaczymy.
Jednak szykuje sie na zakup alfy 1.9 ropniaczka :-) mam nadzieje że trafie dobrze chce zakupić tak za max 10 000pln mam nadzieje że dobrze trafie. Troche w nią wsadze i mysle że będzie ok.Dziekuje wam za pomocne rady te forum jest jednak the best !!!! Pozdrawiam odezwe sie napewno po zakupie